Пожежі у Туреччині: кількість загиблих досягла 4, понад 180 людей госпіталізовані

17:41 30.07.2021

Внаслідок масштабних пожеж на середземноморському узбережжі Туреччини загинули вже 4 людини та понад 180 потрапили до лікарень.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Hurriyet Daily News.

Спершу було відомо про трьох загиблих у Манавгаті. Згодом повідомили про ще одну жертву у Мармарисі - 25-річний чоловік загинув, намагаючись допомогти іншим. 

У четвер врятували 10 людей, що виявились заблокованими на човні посеред озера, оточеного лісовою пожежею. 

Багатьом мешканцям сіл і містечок довелося кидати свої авто і рятуватися пішки. 

Вдень 30 липня міністр сільського та лісового господарства Бекір Пакдемірлі заявив, що 57 осередків пожежі взяли під контроль, не уточнивши їхню загальну кількість.

До боротьби з вогнем залучені понад 4000 співробітників служб надзвичайних ситуацій, 3 літаки, 9 безпілотників, 38 гелікоптерів та інша техніка. 

Температура повітря на півдні Туреччини сягає 40°C, а пориви вітру - іноді до 50 км за годину. 

За попередніми оцінками, пожежі в Анталії знищили близько 2300 будівель. 

Міністр сільського і лісового господарства Бекір Пакдемірлі заявив, що для постраждалих від пожежі відтермінують виплати за кредитами. Перші виплати людям, які втратили майно, мають початися найближчими днями, погорільцям обіцяють забезпечити житло і матеріальну допомогу.

Не виключають, що причиною перших осередків пожежі міг стати підпал, тому що горіння почалося майже одночасно у чотирьох точках. Президент заявив про початок розслідування.

Як повідомлялося, напередодні у провінції Мугла лісові пожежі підійшли впритул до кількох готелів, туристів довелося тимчасово евакуювати на пляж.

Україна відправить для боротьби з масштабними пожежами в турецькій Анталії два пожежні літаки.

«30 липня два пожежні літаки ДСНС України вилітають до Туреччини для гасіння осередків лісових пожеж, що виникли 28 липня поблизу м. Манавгат (провінція Анталія) та поширилися на територію провінцій Османіє, Кайсері, Коджаелі, Адана, Мерсін та Мугла», – йдеться у заяві.

Спершу президент України Володимир Зеленський анонсував відправлення до Анталії одного літака. 

Допомогу відправляють згідно з угодою про співпрацю між ДСНС та аналогічним турецьким відомством - Президенцією з управління на випадок надзвичайних ситуацій.

«Україна направляє два екіпажі пожежних літаків Ан-32П із групою забезпечення. Це досвідчені фахівці, які вже мають досвід роботи у гірських районах та залучалися раніше до ліквідації масштабних пожеж у Чорногорії, в Ізраїлі та Грузії», – зазначає ДСНС.

Ще на цю тему