У Financial Times написали про «війну» між Росією та Україною через воду для Криму

14:01 30.07.2021

Спроби Москви забезпечити водою жителів Криму виявилися в центрі неоголошеної війни.

Про це пише британське видання​ Financial Times ​у статті під назвою «Кримська» війна за воду «відкриває новий фронт у конфлікті Росії та України», звертає увагу «Голос Америки».

Видання зазначає, що нестача води на півострові «підриває обіцянки Путіна, що під його правлінням кримчани житимуть краще, ускладнює ведення сільського господарства на півострові».

Стаття також звертає увагу на посилення військової присутності Росії на півострові, побоювання щодо можливого конфлікту, наводить аргументи різних сторін щодо відповідальності за важку ситуацію в Криму.

Так, «глава» окупованого Криму Сергій Аксенов назвав «водну блокаду» «актом державного тероризму й екоцидом» із боку Києва, що ігнорується міжнародною спільнотою.

Своєю чергою віцепрем'єр-міністр України з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков наголосив, що «Росія як держава-окупант несе відповідальність згідно з Женевською конвенцією щодо забезпечення води та інших базових потреб кримчан».

Раніше Генеральна прокуратура Росії звернулася до Європейського суду з прав людини зі скаргою на Україну, в тому числі за «водну блокаду» Криму.

Пізніше стало відомо, що Європейський суд з прав людини відхилив запит Росії про застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги на Україну про вимогу припинити блокування надходження прісної води до Криму та обмеження прав національних і мовних меншин.

«Влада» окупованого Криму заявляла, що готується подати проти України позов «через шкоду, завдану півострову водною блокадою» після перекриття Північно-Кримського каналу.

Як заявляв голова «парламенту» окупованого Криму Володимир Константинов, перш ніж звертатися до міжнародних інстанцій підуть позови в російські суди.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Радіо Свобода заявляв, що відновлення подачі дніпровської води в Крим каналом можливе тільки після його деокупацію.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам в Криму».

Ще на цю тему