Турецька армія не буде частиною військової місії в Афганістані – Міноборони

13:40 30.07.2021

У Міноборони Туреччини заявили, що турецькі військові вдадуться до застосування сили лише з метою самооборони.

Про це інформує Мілітарний.

Турецька армія не буде частиною військової місії в Афганістані, про це заявили у Міноборони країни в четвер на брифінгу в Анкарі, пише інформаційне агентство Anadolu.

Представник Міністерства оборони Туреччини Пинар Кара нагадала, що турецькі військові перебувають на території Афганістану вже 20 років, а останні шість років займаються охороною та управлінням міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая в Кабулі.

Представник оборонного відомства привернула увагу до заяви офіційних осіб Туреччини про готовність продовжити місію з управління столичним аеропортом і після виведення військ НАТО з Афганістану.

«Обговорення технічного характеру з питання вкладу США та інших країн в це питання тривають. Будь-які домовленості з даного питання можливі лише при дотриманні всіх умов. Тому на даному етапі розголошення будь-якої більш повної інформації з цього питання недоречно. Рішення поки не прийнято, діалог триває », – повідомила Кара.

За її словами, погіршення гуманітарної ситуації в Афганістані сприяє також формуванню нових потоків біженців в напрямку Туреччини.

«У світлі останніх подій, з метою запобігання потоку нелегальної міграції, до кордону Ірану перекинуті додаткові підрозділи ЗС Туреччини. Вживаються заходи щодо запобігання порушень держкордону », – зазначила представник оборонного відомства.

Варто зазначити, що за останні місяці рух «Талібан» інтенсифікував наступальну операцію і зміг захопити великі малонаселені території країни. Найбільші міста Афганістану залишаються під контролем урядових сил. Це відбувається на тлі виведення з Афганістану сил США і їх партнерів.

Військові США минулого тижня задіяли безпілотники для підтримки з повітря афганських урядових сил. Вони ведуть бої з рухом «Талібан» Задіяна в авіаударах авіація піднімалася в повітря з аеродромів за межами Афганістану, оскільки США вже вивели бойові літаки з цієї країни.

Представники американської сторони пояснювали, що цілями ударів були позиції талібів і захоплене ними військове обладнання.

Командувач Центральним командуванням США (CENTCOM) генерал Кеннет Маккензі під час візиту до Кабула пообіцяв афганській армії підтримку США з повітря.

Ще на цю тему