Київ: мати ув'язнених в Росії кримчан Абдуллаєвих провела другий пікет під Офісом президента

21:01 29.07.2021

Мати засуджених в Росії фігурантів кримської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймура і Узеїра Абдуллаєва Діляра Абдуллаєва 29 липня вдруге провела одиночний пікет біля Офісу президента України в Києві.

Про це повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Діляра Абдуллаєва простояла з одиночним пікетом з 11:00 до 14:00.

«Сьогодні я другий день вийшла на одиночний пікет до Офісу президента, простояла там три години. Сьогодні під час пікету до мене підійшов Антон Кориневич (постійний представник президента України в АРК – КР), поговорив зі мною, мені вдалося йому розповісти про моїх синів, дізнатися, яка робота ведеться в питанні звільнення політв'язнів. Завтра я планую знову вийти на одиночний пікет», – розповіла вона.

Діляра Абдуллаєва біля Офісу президента України, Київ, 29 липня 2021 року

Нагадаємо, Діляра Абдуллаєва 28 липня вже проводила одиночний пікет біля Офісу президента України в Києві. Вона заявила, що має намір продовжувати пікети.

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» у червні 2019 року. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Таким чином, Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і 6 місяців ув'язнення, Рустем Ісмаїлов – 13 років і 6 місяців, Еміль Джемаденов – 11 років і 6 місяців, Айдер Саледінов – 11 років і 6 місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і 6 місяців колонії, при цьому для нього передбачений адміністративний нагляд терміном на 1 рік і 4 місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з цим вироком і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в'язнями.

10 червня 2021 року Діляра Абдуллаєва повідомила, що її сина випустили з ШІЗО в Росії.

До цього, 16 березня, Офіс Генерального прокурора України розпочав кримінальне провадження за фактом порушення законів і звичаїв війни представниками органів влади на території країни-агресора (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України) через утримання Абдуллаєва в штрафному ізоляторі.

Ще на цю тему