Вірменія заявила про поранення ще одного військового, Пашинян пропонує розмістити на кордоні з Азербайджаном російські сили

16:41 29.07.2021

Збройні сили (ЗС) Азербайджану вранці в четвер відкрили вогонь по вірменським позиціям на вірмено-азербайджанському кордоні в Гегаркунікській області, у результаті чого був поранений вірменський військовослужбовець.

Про це повідомила пресслужба оборонного відомства Вірменії.

«ЗС Азербайджану близько 8:40 ранку, в черговий раз порушивши перемир’я, відкрили вогонь по вірменським позиціях на вірмено-азербайджанському кордоні в Гегаркунікській області. Поранений один вірменський військовослужбовець. Діями у відповідь вогнева точка противника була подавлена», – йдеться в повідомленні Міноборони.

У заяві наголошується, що «противник зазнав втрат і був відкинутий». Станом на 09:30 ситуація спокійна.

Події напередодні

У середу, за даними обох сторін, відбулися інтенсивні перестрілки на вірмено-азербайджанському кордоні. За даними з Баку, були поранені двоє азербайджанських військовослужбовців, Єреван повідомив про трьох загиблих і п’ятьох поранених вірменських військових. У той же день з ініціативи російської сторони була досягнута домовленість про припинення вогню з 09:00 за київським часом 28 липня.

Пропозиція Пашиняна

В.о. прем’єра Вірменії Нікол Пашинян запропонував розмістити опорні пункти російських прикордонників по всьому кордону з Азербайджаном. З такою заявою він виступив на засіданні уряду.

За словами Пашиняна, цю тему влада Вірменії готується обговорити з російськими партнерами на найближчих зустрічах. Розміщення російських прикордонників на кордоні і відведення військ Вірменії та Азербайджану дозволять провести роботи з демаркації та делімітації кордону без ризику зіткнень, вважає в.о. прем’єра.

Крім того, Пашинян запропонував розмістити уздовж кордону з Азербайджаном моніторингову місію ОДКБ. «Я офіційно виключаю будь-яку провокацію з боку ЗС Вірменії. Вважаю, що для з’ясування дійсності взаємних звинувачень з боку Вірменії і Азербайджану одним з рішень може стати розміщення моніторингової місії ОДКБ уздовж кордону», – сказав він.

Ситуація уздовж вірмено-азербайджанського кордону не стабілізується, зазначив Пашинян. «Азербайджан продовжує агресивну риторику і дії, ігноруючи всі пропозиції міжнародної спільноти, спрямовані на довгострокове політичне врегулювання ситуації, що склалася», – заявив в.о. прем’єра.

Ще на цю тему