З обвинувального висновку кримчанина Аметова прибрали частину про «незаконне придбання зброї» – адвокат

11:21 29.07.2021

З обвинувального висновку у кримінальній справі кримськотатарського активіста Ільвера Аметова прибрали частину, яка стосується незаконного придбання вогнепальної зброї.

Про це кореспонденту Крим.Реалії повідомив адвокат Олексій Ростовцев після судового засідання.

За його інформацією, державний обвинувач заявив клопотання про вручення нового обвинувального висновку, який, за словами захисника, став коротшим на два абзаци. Як пояснив Ростовцев, прокуратура прибрала з документа ту частину, яка стосувалася звинувачення Ільвера Аметова в незаконному придбанні вогнепальної зброї.

Також адвокат пояснив, що у сторони захисту є право ознайомитися з новим обвинувальним висновком, у зв'язку з чим суддя Олена Босі оголосила перерву до 4 серпня. Адвокат Ростовцев не виключив, що цього дня судове слідство може бути завершене і сторони перейдуть до дебатів.

Раніше в «міському суді» Судака постановили провести повторну балістичну експертизу щодо предмета, вилученого з музейної колекції кримськотатарського активіста Ільвера Аметова.

27 вересня російські силовики в Судаку провели обшук в Ільвера Аметова. У нього вилучили «на експертизу» посвідчення члена Меджлісу кримськотатарського народу, музейні експонати, деякі документи.

Як повідомив тоді адвокат Назім Шейхмамбетов, російські силовики провели обшуки «в рамках дослідчої перевірки» за підозрою в скоєнні злочинів, передбачених ст. 280, 282 і 238 Кримінального кодексу Росії.

Згідно із зачитаними матеріалами справи, «зброя, вилучена в Ільвера Аметова 27 вересня 2019 під час розшукових заходів на території житлового будинку, є одноствольним, короткоствольним, гладкоствольним, нарізним, однозарядним, семизарядним вогнепальним еквівалентом системи «Наган» (1895 року). З порожньою коробкою, з порожнім механізмом, зі складовими частинами нарізної, вогнепальної зброї 1891-1930 років».

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження через «незаконні обшуки» в домоволодінні Ільвера Аметова.

У травні цього року повідомлялося, що «мировий суд» Судака ухвалив рішення оштрафувати на 150 тисяч рублів Ільвера Аметова. Штраф стосувався його підприємницької діяльності.

У грудні минулого року в Судацькому «міському суді» ухвалили провести повторну балістичну експертизу щодо предмета, вилученого з музейної колекції кримськотатарського активіста.

29 вересня 2016 року Верховний суд Росії закріпив рішення «Верховного суду» Криму про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Щобільше, представницький орган кримських татар визнали екстремістською організацією.

ДОВІДКА:

Меджліс кримськотатарського народу був заснований у 1991 році після повернення кримських татар з місць депортації.

Фактично це виконавчий орган Курултаю – національного з'їзду.

У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН в рамках забезпечувальних заходів за позовом України проти Росії зобов'язав останню скасувати заборону Меджлісу, проте Москва так і не виконала цю вимогу.

Ще на цю тему