Етапований з Криму політв'язень Федоров захворів на коронавірус у російському СІЗО

17:01 28.07.2021

Політв'язень з Криму Олег Федоров під час етапування потрапив у лікарню після спалаху коронавірусу в СІЗО Новоросійська.

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Олег Федоров знаходиться в лікарні Новоросійська після спалаху коронавірусу в місцевому СІЗО, куди він потрапив під час етапування з Сімферополя в Ростов-на-Дону», – йдеться в повідомленні.

Як інформує Кримська солідарність з посиланням на дружину Олега Федорова Ірину, зазвичай етап кримських ув'язнених пролягав через Краснодар у Ростов-на-Дону, але у випадку з Олегом Федоровим і Ернестом Ібрагімовим з Краснодара їх повезли у Новоросійськ, звідки потягом мали доставити в Ростов-на-Дону.

Через спалах коронавірусу в Новоросійському СІЗО багато ув'язнених, у тому числі Федоров, були відправлені в лікарню. Що стосується Ібрагімова, то він ще знаходиться в Новоросійському слідчому ізоляторі.

Як повідомлялося, 17 лютого 2021 року в Криму пройшли масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму, після яких були затримані Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов, Олег Федоров. Усіх їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб-ут Тахрір», яка визнана в Росії терористичною організацією, але не заборонена в Україні. До арешту фігуранти «справи» займалися допомогою сім'ям політв'язнів і передачами в СІЗО посилок заарештованим мусульманам.

Алі (Олег) Федоров - підприємець з Бахчисарая, відвідував політично мотивовані судові засідання, брав участь в інформаційних кампаніях на підтримку кримськотатарських політв'язнів, а також надавав матеріальну підтримку сім'ям політв'язнів.

Ернест Ібрагімов працював кухарем у Бахчисарайському кафе «Салачик», власник якого Марлен Асанов у вересні 2020 року був засуджений до 19 років суворого режиму за обвинуваченням в організації Бахчисарайського відділення «Хізб ут-Тахрір» (частина 1 статті 205.5 КК). Після арешту свого роботодавця Ібрагімов активно брав участь у проєктах організацій «Кримська солідарність» і «Кримське дитинство».

Ще на цю тему