Участь у саміті Кримської платформи підтвердили 28 держав та міжнародних організацій

13:21 28.07.2021

Вже 28 держав та міжнародних організацій підтвердили участь у саміті Кримської платформи 23 серпня в Києві.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на зараз вже 28 держав і міжнародних організацій підтвердили участь у саміті Кримської платформи. Це буде безпрецедентний міжнародний захід в історії України. Ще ніколи така кількість держав не збиралася в Україні для проведення подібного заходу на рівні президентів, як я сказав, прем’єр-міністрів, голів парламентів, членів урядів», – зазначив Кулеба.

Міністр звернув увагу на те, що протидія Кримській платформі з боку Росії є системною і потужною.

«Вони працюють в кожній столиці, в кожній країні, переконуючи, відмовляючи держави брати участь у Кримській платформі. Але ми ведемо свою роботу, ми маємо свою силу», – наголосив глава української дипломатії.

Міністр зауважив, що очікується участь усіх провідних держав-партнерів України в Європі, у Північній Америці.

Кулеба повідомив, що майже узгоджена Кримська декларація, підсумковий документ саміту, який закріпить принципові для України положення.

Він підкреслив, що саміт буде регулярним на багатьох рівнях, а не одноразовою подією; триває робота над довгостроковою концепцією діяльності за пріоритетними напрямами – політика невизнання, санкції, безпека в Азово-Чорноморському регіоні, захист прав людини та міжнародно-гуманітарного права, екологічні та економічна наслідки окупації.

«Крим для Росії вже став чемоданом без ручки. Кримська платформа перетворить його на непідйомний вантаж», – наголосив глава МЗС.

Як повідомлялося, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

27 липня прессекретар Президента Володимира Зеленського поінформував, що США під час саміту Кримської платформи, найімовірніше, представлятиме міністр транспорту Пітер Буттіджедж.

Ще на цю тему