Від указу Путіна про землю в окупованому Криму постраждали громадяни 55 країн

08:01 28.07.2021

Від указу російського президента Путіна, згідно з яким іноземці позбавляються права власності на земельні ділянки в тимчасово окупованому Криму, постраждали громадяни 55 країн.

Про це в Укрінформі на презентації тематичного огляду «Крим без правил: окупована власність» повідомив адвокат Української Гельсінської спілки прав людини Максим Тимочко, передає кореспондент агентства.

«Жертвами цього порушення стали громадяни 55 країн світу. Звичайно, найбільша кількість жертв серед громадян України. Наприклад, на території Кримського півострова, за даними окупаційної влади, близько 12 тисяч громадян підпадають під дію цього указу», – повідомив Тимочко.

Як уточнив юрист, з цих 12 тисяч громадян 11572 людини, тобто 84%, – це громадяни України, яких Росія вважає іноземцями.

Що стосується м. Севастополя, то з 2 тисяч громадян, які відповідно до указу Путіна позбавляються землі, 1800 - це також громадяни України, які мають документи на земельні ділянки в цьому регіоні.

Серед іноземців, які володіють землею в Криму і які постраждали від указу Путіна, - громадяни Німеччини, Естонії, Литви, Латвії, Вірменії. Загалом під дію цього незаконного указу підпадають громадяни 24 країн Ради Європи, додав адвокат.

«Це говорить про те, що дана ситуація є одним з небагатьох яскравих прикладів інтернаціоналізації проблеми порушень прав громадян на окупованих територіях, тоді як в медіаполі є думка, що порушуються тільки права громадян України. Але цей звіт показує, що це не так, що громадяни інших країн, а їх сотні, також стають жертвами незаконної окупації Криму Російською Федерацією», – резюмував експерт.

Як повідомлялося, президент РФ від 20 березня 2020 № 201 підписав указ щодо внесення змін до переліку прикордонних територій, на якій іноземні громадяни, особи без громадянства не можуть володіти на праві власності земельними ділянками. Цей указ доповнив указ Путіна від 9 січня 2011 року.  

Указом №201 велика частина території окупованого Криму і Севастополя віднесена до прикордонних, в результаті чого не громадянам РФ встановлюється заборона на володіння земельними ділянками на таких територіях. Під дію даного указу не підпадають лише три райони Криму - Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, а також два райони міста Севастополя.

Ще на цю тему