Під посольством Росії провели 60-ту акцію щодо насильницьких зникнень в Криму

18:41 26.07.2021

В столиці України біля посольства РФ провели вже шістдесяту акцію в рамках кампанії «Find & Free» щодо зниклих безвісти людей в тимчасово окупованого Росією Криму. Акцію провели волонтери організації «Крим_ SOS».

Активісти провели перфоманс під назвою «Коли ви повернетесь», нагадуючи українському суспільству про справи жертв насильницьких зникнень в Криму та про страждання, які окупанти завдають їхнім близьким.

Ми тут вкотре збираємося для того, аби нагадати, що потрібно добиватися правди, потрібно задіяти національні, міжнародні механізми, щоб всі 15 жертв насильницьких зникнень, про чию долю невідомо, були знайдені. Щоб змусити Росію відповісти на багато запитань, — сказав аналітик «Крим_SOS» Євгеній Ярошенко.

Активісти нагадали, що за часи окупації Росією в Криму жертвами насильницьких зникнень стали 44 людини. Пізніше 19 з них знайшли живими і на волі, трьох згодом знайшли в місцях несвободи, одного — екстрадували, шістьох людей знайшли мертвими.

Доля зниклих 15 людей поки невідома. Це Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраїмов та Ервін Ібрагімов. Правозахисники записали відеозвернення до безвісти зниклих.

Крім того, 17 липня виповнилося 36 років кримському татарину Ервіну Ібрагімову. «Привіт, Ервіне! Ми хотіли тебе привітати, але ми не знаємо куди відправляти тобі подарунок і листівки. Сподіваємось, що наступного року ми зможемо привітати тебе особисто», — озвучив звернення учасників акції Ярошенко.

Нагадаємо, у травні 2021 року в Києві провели шаховий турнір імені Ервіна Ібрагімова, якого окупаційні силовики викрали у Криму в 2016 році. У турнірі взяли участь кримські татари і колишні політв’язні.

Ще на цю тему