Японія висловила протест Москві, через заплановані стрільби ЗС РФ на Курилах

17:41 26.07.2021

Уряд Японії 22 липня направив протест російській стороні в зв’язку з навчаннями збройних сил РФ, які, за словами генсека японського кабміну Кацунобу Като, готуються на Кунаширі.

«22 липня ми направили протест російській стороні дипломатичними каналами в зв’язку з тим, що ці стрільби, що ведуть до посилення російської військової присутності на північних територіях (так в Японії називають південні Курильські острови), є неприйнятними і не відповідають позиції нашої країни», — сказав Като на регулярній прес-конференції в понеділок, пише УНН.

Раніше в понеділок газета Sankei повідомила з посиланням на джерела, що уряд Росії передаі інформацію японській стороні про підготовку стрільб на Кунаширі, які пройдуть з 27 липня до кінця серпня.

У понеділок посол Росії в Японії Михайло Галузін був викликаний в японське МЗС, де йому висловив протест перший заступник міністра закордонних справ Японії Такео Морі в зв’язку з поїздкою російського прем’єр-міністра Михайла Мішустіна на острів Ітуруп. За даними агентства Kyodo, Галузін повідомив журналістам, що РФ не приймає протест японської сторони. Посольство РФ в Японії ситуацію поки не коментує.

26 липня прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін почав робочу поїздку на Далекий Схід і до Сибіру. Програма Мішустіна почалася з відвідування особливої частини регіону — Курильського архіпелагу, а саме острова Ітуруп. Тут він побував в поліклініці Курильської центральної районної лікарні та оглянув цех рибопереробного комплексу.

Ще на цю тему