У Росії та окупованому Криму відбудуться судилища у справі українських політв’язнів

15:01 26.07.2021

У Російській Федерації в Ростові-на-Дону сьогодні відбудеться судове засідання у справі кримських політв’язнів Аліма Суф'янова та Сейрана Хайредінова, в окупованому Криму - розгляд «справи Ільвера Аметова».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Сьогодні у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у «справі четвертої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір», – повідомила Денісова.

Вона уточнила, що Російська Федерація звинувачує Суф'янова та Хайредінова за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ («Організація і участь в діяльності терористичної організації). Кримських татар зараз утримують в СІЗО-1 ГУФСІН Росії по Ростовській області.

Ще один фігурант справи Олександр Сизиков, інвалід першої групи по зору, перебуває під домашнім арештом.

Окрім того, у так званому Судакському міському суді в тимчасово окупованому Криму відбудеться розгляд по суті у «справі Ільвера Аметова» – очільника Судакського регіонального Меджлісу кримськотатарського народу. Країна-окупант звинувачує його у «незаконному придбанні та зберіганні зброї» (частина 1 ст. 222 Кримінального кодексу РФ).

Також «Верховний суд Криму» розгляне апеляційну скаргу сторони захисту у «справі Еміне Абдулганієвої», матері незаконно засудженого Ескендера Абдулганієва.

«Еміне та інші жінки протестували проти кримінального переслідування їхніх дітей - фігурантів красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Жінок обвинуватили за ст. «Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» (ч. 5 статті 20.2 КоАП РФ)», – зазначила Денісова.

Уповноважений ВР з прав людини закликає генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати судове засідання задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України.

«Продовжуємо разом боротися за звільнення всіх наших співгромадян», – зазначила Денісова.

Як повідомлялося раніше, 7 липня минулого року у ході масових обшуків у Криму були затримані семеро людей. Шестеро з них - Ісмет Ібрагімов, Зекір'я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф'янов, Сейран Хайредінов - рішенням Київського районного «суду» міста Сімферополя були заарештовані та поміщені до СІЗО, а сьомий - Олександр Сизиков, що має інвалідність І групи по зору, відправлений під домашній арешт.

Всі затримані обвинувачуються в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії вважають терористичною.

Ще на цю тему