Путін нагородив свого друга мільярдера Ковальчука орденом за проекти в окупованому Криму

10:15 26.07.2021

Президент Росії Володимир Путін нагородив за проекти в окупованому Криму орденом «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня бізнесмена Юрія Ковальчука — свого близького друга, одного із засновників дачного кооперативу «Озеро» і одного з головних акціонерів банку «Росія».

Про це повідомляє УНН із посиланням на «Дождь».

Ковальчук входить в складений Forbes список найбагатших людей Росії: його статок оцінюється в більш ніж 3 млрд дол. В указі Путіна він названий «громадським діячем з Санкт-Петербурга», а нагорода йому присвоєна «за великий внесок у реалізацію соціально значущих проектів в Республіці Крим».

Росія анексувала Крим в України в 2014 році. Компанії Ковальчука володіють в анексованому Криму, зокрема, винзаводами «Массандра», «Новий світ» і низкою туристичних об'єктів.

Ковальчук ще в 1990-і роки разом з Путіним і ще низкою осіб з його оточення заснував кооператив «Озеро» в Ленінградській області. Його назва стала загальною, оскільки багато хто з засновників після приходу Путіна до влади розбагатіли або стали високопоставленими чиновниками.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, і банк «Росія», і сам Ковальчук були включені до списку санкцій США. У заяві Міністерства фінансів США говорилося, що він є «особистим касиром» Володимира Путіна.

Навесні 2020 року Путін присвоїв звання Героя праці ще одному своєму близькому другові, Аркадію Ротенбергу – за будівництво моста в анексований Крим.

Ще на цю тему