«Суд» у Криму знову не зміг розглянути видачу тіла убитого Рахімова родичам

08:01 26.07.2021

В окупованому Криму розгляд скарги адвоката Сіяра Паніча на бездіяльність так званого Слідчого комітету щодо видачі родичам тіла убитого силовиками Рахімова, перенесли на 3 серпня.

Про це в відео, опублікованому Кримською солідарністю у Фейсбуці, повідомляє адвокат Сіяр Паніч, передає Укрінформ.

«На сьогодні було призначено слухання моєї скарги в порядку статті 125 КПК України на бездіяльність слідчого щодо невидачі тіла Рахімова. Я звернувся в інтересах його дружини Бурханової Сохіби. Сьогодні засідання не відбулося через те, що з міграційним центром, де знаходиться Сохіба Бурханова, не було встановлено відеоконференцзв'язку», – повідомив адвокат Паніч.

За його словами, «суд» задовольнив його клопотання про перенесення засідання з метою повторної спроби встановлення відеоконференцзв'язку з Центром тимчасового утримання в Краснодарському краї, де перебуває Бурханова. Засідання з розгляду скарги адвоката Паніча призначено на 3 серпня.

Раніше в Київському районному «суді» м.Сімферополя під час розгляду скарги захисту у справі вбитого силовиками Набі (Аюба) Рахімова, суддя Михайло Бєлоусов зобов'язав Слідчий комітет Криму пред'явити адвокатам постанову про порушення кримінальної справи відносно Рахімова, а також документи, що виправдовують відмову від видачі його тіла родичам.

Як повідомлялося, 11 травня 2021 року в Сімферопольському районі тимчасово окупованого Криму в ході обшуку російські силовики розстріляли громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова, стверджуючи, що він чинив їм збройний опір. З часу смерті Рахімова пройшло майже 2,5 місяця, проте родичі досі не можуть поховати убитого.

Адвокат Паніч відправляв декілька клопотань до так званого Слідкому про видачу тіла Рахімова сім'ї та надання адвокату можливості вивчити матеріали справи. У зв'язку з відсутністю відповіді від Слідчого комітету, захисник звернувся зі скаргою до судової інстанції. Спочатку тіло не повертали у зв'язку з тим, що нібито все ще проводиться судово-медична експертиза. Коли терміни останньої підійшли до кінця і юрист направив нове клопотання, то йому відповіли, що тіло не буде видане зовсім, у зв'язку з порушеною проти покійного кримінальною справою за статтею 205.5 (Участь в діяльності терористичної організації) і на підставі того, що «тіла терористів, убитих під час затримання, не видаються родичам згідно зі статтею 14.1 Федерального закону №8 «Про поховання та похоронну справу».

Ще на цю тему