Румунія надасть Молдові 300 тис. євро на підтримку громадянського суспільства і незалежних ЗМІ

20:42 23.07.2021

Набілижчим часом Румунія надасть Молдові 300 тис. євро на підтримку громадянського суспільства і незалежних ЗМІ.

Про це повідомив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску на спільній прес-конференції з президентом Молдови Маєю Санду 23 липня в Кишиневі.

«Ця фінансова допомога була виділена відповідно до пакетом допомоги, про яку президент Клаус Йоханніса оголосив в грудні минулого року в Кишиневі», – сказав міністр закордонних справ Румунії. Гроші надійдуть через Європейський фонд за демократію.

В листопаді минулого року на ті ж цілі Румунія надала Молдові €250 тис.

Глава румунського МЗС підкреслив, що «підтримка громадянського суспільства та незалежних ЗМІ є центральним елементом розвитку демократичного та інклюзивного суспільства».

Президент Молдови Мая Санду відмітила, що сторони обговорили спільні програми з розвитку інфраструктури, економічних проєктів та інші програми, за якими можлива співпраця із Румунією. 

Ауреску зазначив, що обговорив з Санду необхідність укладення нового договору про надання Молдові безповоротної допомоги, який замінить договір про надання Румунією 100 млн. євро, термін якого закінчився в березні цього року.

«Результати парламентських виборів відкривають можливості поглиблення європейської інтеграції Молдови а також поглиблення співпраці із Румунією... Ми сподіваємося, що з’явиться компетентний уряд у найближчий час та проведе реформи», – сказав Ауреску.

Міністр Богдан Ауреску є першою офіційною особою Європейського Союзу, який відвідує Республіку Молдова після дострокових виборів 11 липня 2021 року.

Разом з ним до Кишиніва прибуло і 100 620 доз вакцини Pfizer-BionTech в якості пожертви Румунії Молдові.

Ще на цю тему