Держава-окупант відповідає за воду у Криму: Кориневич – про скаргу Росії в ЄСПЛ

11:01 23.07.2021

Постійний представник Президента України в АРК та м. Севастополі Антон Кориневич вважає абсолютно безпідставною претензію Росії до України через припинення водопостачання у Крим, оскільки за все, що відбувається на окупованій території, відповідає держава-окупант.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Фейсбуці, коментуючи, зокрема, інформацію щодо подання Росією міждержавної скарги проти України до Європейського суду з прав людини і однієї з підстав цієї скарги, яка заявлена як «блокування Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова».

«Відповідно до міжнародного гуманітарного права (МГП), держава-окупант відповідає за все, що відбувається на тимчасово окупованій території... держава-окупант зобов'язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати населення продуктами харчування та медичними матеріалами; зокрема, постачати необхідні продукти харчування, медичні матеріали та інші припаси, якщо ресурсів окупованої території виявиться недостатньо. Ці положення, безумовно, стосуються і такого ресурсу, як вода. Тобто, прямим зобов’язанням держави-окупанта є забезпечення цивільного населення окупованої території всіма необхідними ресурсами», – наголосив Кориневич.

Він вважає, що для Росії водопостачання окупованого Криму є досить дорогим заходом, саме тому вона намагається за допомогою прямого тиску і тиску на міжнародних партнерів схилити Україну до відновлення водопостачання на тимчасово окуповану територію Кримського півострова.

«Проте Україна не повинна вирішувати проблеми, які постають перед державою-окупантом після семи років тимчасової окупації частини суверенної території України», – підкреслив Кориневич.

Постпред Президента України в АРК також звернув увагу на те, що за час тимчасової окупації території півострова держава-окупант здійснює цілеспрямовану політику щодо заміни демографічного складу Криму з метою витіснення громадян України та колонізації півострову громадянами Російської Федерації. «Так, за час окупації на територію Кримського півострова, можливо, завезено більше 500 000 громадян Росії. Така політика не лише є системним воєнним злочином, але й призводить до швидкого вичерпання ресурсів Криму окупантами, зокрема й води», – констатував він.

Також Кориневич зазначив, що водних ресурсів Кримського півострову вистачає для задоволення потреб цивільного населення, але Росія маніпулює міжнародним співтовариством та міжнародним правом й фактично має на меті примусити Україну до утримання окупаційних військ та сприяння подальшій мілітаризацї не тільки Кримського півострова, а й Азово-Чорноморського басейну.

«Більше того, якщо державі-окупанту вистачає ресурсів вже восьмий рік здійснювати тимчасову окупації території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, їй вистачить ресурсів для вирішення питання водопостачання тимчасово окупованої території, куди її ніхто не запрошував. Україна готова відновити водопостачання на територію Кримського півострова після завершення його тимчасової окупації Російською Федерацією та відновлення дії законних державних органів України на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», – підсумував він.

Як повідомили у четвер, 22 липня, російські ЗМІ з посиланням на генеральну прокуратуру РФ, Росія подала до Європейського суду з прав людини міждержавну скаргу проти України.

У скарзі Кремль перерахував 10 претензій до Києва. Зокрема, Москва заявляє про нібито дискримінацію російськомовного населення, російських компаній та підприємців, утиски російської мови, блокування Північно-Кримського каналу. Також Кремль цинічно заявив про відповідальність України за катастрофу МН17.

Як запобіжні заходи Росія вимагає від ЄСПЛ зобов'язати Україну негайно пустити прісну воду в Крим та «припинити обмеження прав національних та мовних меншин».

Ще на цю тему