Кримськотатарський чебурек з’явився на марці «Укрпошти». Тому що Крим — це Україна

20:15 22.07.2021

«Укрпошта» ввела в обіг дві нові поштові марки «Кримськотатарські чебуреки» та «Українська ковбаса». У комплекті з марками також випущено тематичні конверти з мотивами кримськотатарської та української кухонь. Разом вони продовжують розпочату у 2018 серію «Національні страви».

Презентація відбулась у середмісті Києва біля Головпоштамту за участі генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського та засновника кримськотатарського етно-ресторану Гостьовий двір «Eski Qırım» («Старий Крим») Алімдара Білялова.

Візитні картки України — не лише її історичні та архітектурні пам’ятки, але і страви національної кухні. Випускаючи марку «Кримськотатарські чебуреки», ми висловлюємо підтримку корінному народу Криму і вкотре нагадуємо, що Крим — це Україна. Певен, що нові марки доповнять колекцію філателістів і стануть гарним подарунком нашим гостям з-за кордону на згадку про Україну, — відзначив Смілянський.

На марці «Кримськотатарські чебуреки» зображено три чебуреки на тарелі з національним візерунком, гострий червоний перець та плоди гранату на фоні будівель Ханського палацу в Бахчисараї.

У правому верхньому кутку марки — український герб Тризуб, внизу напис «Україна» українською та англійською мовами.

Марковий аркуш включає вісім марок та три купона, на ньому також зображені будівля Ханського палацу в Бахчисараї, гранат та напис «Вітання з України».

Чебурек — одна з найвідоміших страв кримськотатарської кухні. Представляє собою смажені в киплячому маслі великі коржі-півмісяці з м'ясною начинкою. Як начинка у чебуреку використовується виключно баранина або яловичина і цибуля з додаванням чорного перцю або сухого кропу.

На марці «Українська ковбаса» зображено кільце домашньої ковбаски, часник, помідори, зелена цибуля і солоний огірок — на фоні різдвяних українських краєвидів.

Автор ескізів марок, конвертів та штемпеля «Перший день» художниця Юліка Правдохіна.

Марки мають формат марки 45,24х29,59 та випущені тиражем 130 тисяч екземплярів кожна, номінальна вартість кожної марки — еквівалент 9 грн. Їх цілком можна використовувати для пересилання листів (поки що — окрім тимчасово окупованого Криму та районів Донбасу).


Під час презентації кухар ресторану «Старий Крим» Алім Зекер'яєв продемонстрував процес приготування найвідомішої страви кримських татар та поділився рецептурними секретами. Бажаючі могли поласувати чебуреком.

Власник ресторану «Старий Крим» Алімдар Білялов розповів «Кримським новинам», у чому полягає секрет кримськотатарського чебурека.

Перш за все, це правильний рецепт тіста та правильні пропорції фаршу. Тонкощі не буду розповідати — у нас там є свої секрети. Якщо пропорції та нарізка правильні, в чебуреку не повинно відчуватись ані жиру, ані цибулі. Має відчуватись лише м’ясо. Сьогодні ми готували чебуреки за старовинними рецептами. Найголовніші два секрети — це в тісті та в фарші, зокрема, певні інгредієнти, які додаються і роблять чебурек легким, — розповів він. 

Я не ризикнула скуштувати чебурек, побоюючись, що така страва надто жирна, але Білялов побоювання розвіяв.

Треба було скуштувати — він у нас не жирний. На чебуреку олії немає, у фарші використовується яловичина та баранина. У тому ж і справа, що секрет тіста такий, що воно олію в себе не вбирає. Чебуреки не повинні бути жирними, тому їх можна і п’ять, і десять штук з’їсти, — сказав Білялов.

Згадую про ще одну страву — янтик. Алімдар Білялов пояснює, що чебурек і янтик — це найбільш популярні страви кримськотатарської кухні, але їхні рецепти різняться.

Перша і найважливіша відмінність: чебурек смажиться на олії, а янтик — робиться на сухій гарячій пательні. І потім тільки вершковим маслом обтирається, щоб він був соковитим і смачним, — розповів він.

У серії «Національні страви» раніше вже вийшли марки «Котлета по-київськи» та «Київський торт», зараз — «Кримськотатарські чебуреки» та «Українська ковбаса». Запитую, яку б зі страв кримськотатарської кухні він міг би запропонувати розмістити на подібних марках для її популяризації? Білялов вважає, що цілком можна зобразити такі традиційні страви як сарма (фарш у виноградному листі), долма (фарширований перець), або бакълали шорба (квасолевий суп).

А ще можна зобразити маленькі «келин-аш» — це такі маленькі пельмені. Коли молодята брали шлюб, саме за їхньою допомогою перевірялись здібності нареченої: в одній столовій ложці повинно було вміститись 14 таких маленьких пельменей. Якщо вміщаються, значить, наречена хороша господиня, — пропонує Білялов.

Зі страв української національної кухні йому самому найбільше подобається борщ та вареники з картоплею.

Варто нагадати, що в червні цього року пожежа серйозно пошкодила будівлі кримськотатарського етно-ресторану «Eski Qırım» («Старий Крим»), який розташований на Софіївській Борщагівці в Києві. Його відновлювали толокою.

Трохи більше, ніж за місяць відновлювальні роботи ще й досі не завершені.

Ми обгородили аварійну частину і зараз займаємось реставрацією. Постараємось до кінця літа всі відновлювальні роботи завершити. Але ми в штатному режимі працюємо, гості приходять, вони пошкоджену частину й не бачать, а основна територія ресторану лишилась неушкодженою, — розповідає Білялов.

Ще на цю тему