МЗС РФ прокоментувало скаргу Москви в ЄСПЛ на Україну: нам не залишили іншого вибору

14:21 22.07.2021

Обстановка в Україні нібито «не залишила Москві іншого вибору», окрім залучення міжнародних судових інстанцій, йдеться в коментарі російського зовнішньополітичного відомства Росії з приводу подачі скарги Москви в ЄСПЛ на Україну.

За твердженням російських дипломатів, які повторили основні тези пропаганди РФ за останні 7 років: «Даний крок назрів уже давно. Ситуація, що склалася в Україні не залишила Росії іншого вибору, окрім залучення міжнародних судових інстанцій. Йдеться про дискримінацію російськомовного населення, включаючи ураження в освітніх правах; переслідування журналістів і ЗМІ, систематичного звірства, які чинить відносно жителів Донбасу в ході так званої антитерористичної операції, розгорнутої Києвом проти власного населення, а також згубні наслідки дій київської влади на населення як прикордонних російських територій, включаючи водну блокаду Криму, так і інших держав — в зв’язку з незакриттям повітряного простору України, що спричинило катастрофу рейсу МН-17. Усі претензії, що містяться в російському позові до України підкріплені серйозним масивом доказів, який був накопичений за ці роки», пише УНН.

У Москві також стверджують, що: «Дане зважене рішення російської влади стало наслідком безлічі факторів: по-перше, повного ігнорування міжнародними структурами згаданих порушень прав людини в Україні; по-друге, триваюче порушення Україною своїх зобов’язань, закріплених міжнародним правом, а також власною Конституцією; по-третє, нездатністю української правоохоронної та судової системи належним чином розслідувати дані кричущі факти».

У російському відомстві заявили, що Москва чекає неупередженого і неполітизованого ставлення суду до російської скарги. «Очікуємо неупередженого і неполітизованого ставлення ЄСПЛ до російської скарги, а також досконального дослідження судом представлених державою-позивачем матеріалів і доказів», — повідомили в дипвідомстві.

Росія вперше в історії звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну.

Російська Федерація звернулася до Європейського Суду з прав людини з міждержавної скаргою проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Ще на цю тему