Греція отримала перший французький винищувач Dassault Rafale / Фото

12:20 22.07.2021

21 липня 2021 року Греція отримала перший багатоцільовий винищувач Rafale.

Про це інформує пресслужба Dassault Aviation, пише Мілітарний.

Перший літак передали через шість місяців після підписання угоди між Грецією та Францією на придбання 12 вживаних винищувачів.

Угода про посилення повітряних сил Греції на фоні загострення відносин з Туреччиною, обійдеться бюджету у 2,3 млрд євро.

Перший літак, разом із наступними п’ятьма, буде використовуватися для навчатиме грецьких льотчиків та техніків у Франції, перш ніж їх буде розміщено на авіабазі Танагра.

Перша група льотчиків грецьких повітряних сил вже кілька місяців навчається у Франції.

Греція отримала перший Rafale. Перший Rafale переданий ПС Греції Фото з відкритих джерел

Ймовірно на службі літаки замінять Dassault Mirage 2000 EGM, що експлуатуються Повітряними силами Греції з 1980-х років.

Окрім цієї заміни США попередньо схвалили продаж Греції 20 винищувачів п’ятого покоління F-35A Lightning II.

За повідомленням ЗМІ Греції, закупівля літаків обговорювалася в ході проведеного на початку цього місяця візиту в країну держсекретаря США Майка Помпео. Згідно з повідомленням, перші шість F-35A будуть отримані вже у 2022 році.

Крім того Повітряні сили Греції планують модернізувати свої F-16, відповідна угода з розробником Lockheed Martin була підписана 2 роки тому – 20 грудня 2018 року.

Вартість модернізації 84 грецьких винищувачів F-16C/D Fighting Falcon пізніх серій (block 50,52, 52+) оцінюється у майже 1 млрд доларів.

Роботи мають бути завершені до 2027 року і допоможуть зберегти потенціал грецької військової авіації. Відбуватимуться роботи на підприємстві Hellenic Aerospace Industry у Греції.