Суд у Росії відклав засідання через хворобу фігурантів «другої сімферопольської справи»

16:21 21.07.2021

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону скасували засідання у справі фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» у зв'язку з хворобою декількох фігурантів.

Про це у відео, опублікованому Кримською солідарністю в Фейсбуці повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає Укрінформ.

«До будівлі суду не доставили Базарова Фархада, в зв'язку з його хворобою і високою температурою. Така інформація надійшла зі слідчого ізолятора № 5 міста Ростова-на-Дону, де утримують Базарова. У решти хлопців теж температура, тому стороною захисту було заявлено клопотання про відкладення засідання», – повідомив Семедляєв.

За його словами, у зв'язку з тим, що більшість фігурантів цієї справи хворі та не можуть брати участі в засіданні, «суд почув адвокатів і відклав засідання на пізніший термін».

Як уточнив Семедляєв, наступне засідання відбудеться 16 серпня.

Нагадаємо, у складі другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» - 25 кримськотатарських громадських активістів. Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв , Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов звинувачуються у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але яка діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Решта за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також пред'явлено обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Ще на цю тему