Туреччина показала безпілотники Bayraktar із українськими двигунами. Їхні дрони стали причиною сварки Анкари з Москвою

10:41 21.07.2021

Турецька військова компанія Bayrak Makina показала дизайн безпілотних літальних апаратів MİUS, де використовуватимуться українські двигуни АІ-25. Дрони Bayraktar цієї компанії призвели до заморожування авіасполучення між Туреччиною і РФ на тлі курортного сезону.

Про це повідомляє hromadske.ua з посиланням на «Мілітарний».

Дизайн дрона представили до мусульманського свята Курбан-байрам, яке цього року відзначають 19-23 липня. Перші випробування дрона MİUS заплановані на 2023 рік.

У Bayrak Makina стверджують, що безпілотник буде обладнаний системою штучного інтелекту і літатиме на великій висоті з надзвуковою швидкістю.

Фото: Bayrak Makina / Twitter

MİUS обладнаний реактивними двигунами АІ-25, які виготовляє українська компанія «Івченко-Прогрес». Це буде перший реактивний безпілотник Bayrak Makina.

Фото: Bayrak Makina / Twitter

Bayrak Makina також виготовляє ударні дрони Akinci (також оснащені двигунами АІ-450 українського виробництва) і Bayraktar TB2, які нещодавно випробувало міністерство оборони України.

На початку червня The Wall Street Journal писало, що рішення Анкари продати Україні ці дрони викликало обурення в Кремлі й стало причиною зупинення авіасполучення між РФ і Туреччиною. Це, своєю чергою, вдарило по турецькому туристичному сезону.

А втім, з 22 червня Росія вирішила відновити повномасштабне авіасполучення з Туреччиною.

Що це за безпілотник?

Bayraktar TB2 — турецькі ударні оперативно-тактичні дрони з великою тривалістю польоту. Вони здатні вражати цілі високоточними бомбами. У січні 2019 року Україна домовилася про перше постачання цих безпілотників. А в березні 2020 року вони заступили на службу в українській армії.

У 2021 році ЗСУ планували закупити ще п'ять таких дронів. Загалом же Україна хоче придбати у Туреччини 48 цих апаратів. Крім цього, Україна й Туреччина розглядають можливість спільного виробництва дронів в Україні.

Дрони Bayraktar TB2 називають однією з причин переможного наступу армії Азербайджану в Нагірному Карабаху. Баку, яке має дружні стосунки з Анкарою, завдяки цим дронам отримало технологічну перевагу над вірменськими силами.

Bayraktar використовували й у громадянському конфлікті в Лівії — там Туреччина і Росія підтримують різні сили. Так, застосування турецьких дронів дозволило розбити російських найманців із ПВК «Вагнера» і знищити російські зенітні установки «Панцир С-1».

Ще на цю тему