В Україні розслідують 10 справ за фактами знищення окупантами екології Криму

12:00 20.07.2021

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя розслідує 10 кримінальних проваджень за фактами 20 кримінальних правопорушень, зафіксованих на окупованому півострові.

Про це в ході на онлайн-брифінгу, присвяченому презентації звіту громадської організації КримSOS «Довкілля Криму: зміни та втрати за час окупації» повідомив начальник управління нагляду за додержанням законів органами поліції прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Сергій Турчин, передає Укрінформ.

«На даний час прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво по 10 провадженням, розслідуються 20 фактів кримінальних правопорушень, які є предметами дослідження цих кримінальних проваджень», - сказав Турчин.

Зокрема, зазначив він, кримінальні справи порушуються за статями 236 (Порушення правил екологічної безпеки), 240 (Порушення правил охорони або використання надр), 241 (Забруднення атмосферного повітря), 243 (Забруднення моря), 252 (Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду) 441 (Екоцид) і ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни).

Зокрема, кримінальні провадження проводяться за фактами умисного знищення та пошкодження територій Кримського природного заповідника, орнітологічного відділення Кримського природного заповідника «Лебедині острови», Ялтинського гірничо-лісового природного заповідника, Національного природного заповідника «Мис Мартьян», Опуцького природного заповідника, комплексної пам'ятки місцевого значення «Меганом» та інших.

Крім того, прокуратурою ведеться кримінальне розслідування за фактами порушення екологічної безпеки під час будівництва транспортного переходу через Керченську протоку і при будівництві траси «Таврида».

«Зокрема при будівництві траси «Таврида» встановлені факти незаконної вирубки близько 110 тисяч дерев і близько 116 тисяч кущів, в тому числі кримської сосни і ялівцю, включених до Червоної книги України», - повідомив представник прокуратури.

За його словами, на даний час призначено низку експертиз, за результатами яких буде визначено розмір збитків і прийнято процесуальне рішення.
 

Ще на цю тему