Прокурор АРК закликав суддів активніше виносити заочні вироки обвинуваченим у державній зраді в Криму

20:30 19.07.2021

Прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний закликав українських суддів більш активно виносити заочні вироки обвинуваченим у державній зраді в анексованому Росією Криму.

Про це він повідомив під час дискусії «Правосуддя як складова розвитку світу: в пошуках ефективної моделі для України», організованої Українською правовою консультативною групою за підтримки програми МАТРА посольства Нідерландів спільно з Міжнародним фондом «Відродження».

«Очевидно, процедура заочного засудження повинна підвищити ефективність правосуддя в «кримських справах», але, з огляду на кількість заочних вироків, яких вкрай мало, ми переконалися в необхідності комунікації з суддями процесу in absentia (заочне рішення суду – КР)», – цитує Поночовного його пресслужба.

За його словами, судовим органам «вкрай важливо почати активно напрацьовувати судову практику в цій категорії справ».

Станом на жовтень 2020 року, після анексії Криму українські суди винесли 30 вироків, пов'язаних зі «злочинами в Криму періоду окупації півострова».

У липні 2021 року зазначалося, що Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомила про підозри у державній зраді 691 особі, направила до суду 157 обвинувальних актів, з яких винесені вироки за двома.

Ще на цю тему