Архівні документи і матеріали з Криму відкрили для загального доступу

11:21 19.07.2021

Внаслідок окупації Автономної Республіки Крим Росією у 2014 році Україна як держава втратила контроль над близько 2 мільйонами одиниць зберігання документів національного архівного фонду. Проте державна архівна служба України продовжує відновлювати доступ до документів і презентувала онлайн-доступ до архівних документів Криму.

Голова Держархівслужби Анатолій Хромов розповів, що у співпраці з американською корпорацією Family Search International на офіційному сайті держоргану створили окрему рубрику з 400 тисячами копій документів фонду архівних установ АРК.

Американські партнери передали в Україну сканкопії метричних книг, які допоможуть користувачам досліджувати свої родоводи за матеріалами архіву Криму. Також з вдалося відновити 300 копій мікроплівок страхового фонду документації, на яких зафіксовані дані з метричних книг на базі держархіву Севастополя.

Під час презентації онлайн-доступу перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар нагадала, що для Росії Крим є лише військовою базою, а всі заяви окупантів про «дбайливе ставлення до народу Криму» насправді виконують чітку військову задачу. І під час анексії Криму у 1783 році, і під час депортації кримських татар у 1944 році окупанти знищували архівні документи, щоб стерти етнічну ідентичність народу, щоб заперечувати зв’язки людей з їхньою батьківщиною.

Йдеться не лише про архіви національного фонду, а й архіви управлінь Служби безпеки України, міністерства внутрішніх справ у Криму. Над цими документами в Криму нависла пряма загроза якщо не знищення, то викрадання, вивезення. Москва завжди так робила, — сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич підкреслив, що питання збереження та накопичення документів Криму, як органів державної влади, так і фізичних та юридичних осіб є важливими для державної політики з деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території.

Раніше Служба безпеки України опублікувала архівні фото кримських татар, яких розстріляли у 1937-1938 роках за спротив більшовикам і боротьбу за свободу півострову від радянської влади.

Ще на цю тему