Для кримчан на адмінмежі розмістили інформацію про захист їхніх прав

17:41 15.07.2021

На контрольно-пропускних пунктах «Чонгар», «Каланчак» і «Чаплинка» розмістили інформацію для кримчан, яка допоможе захищатися від порушень їхніх прав окупантами.

Про це повідомляє прокуратура АРК.

На адмінмежі для жителів Криму розмістили інформаційні банери з контактами органів прокуратури та інших органів правопорядку автономії, а також правозахисних неурядових організацій, до яких можна звернутись у разі порушення їхніх прав. 

Керівник прокуратури АРК Наріман Сулейманов пояснив, що зважаючи на російську пропаганду, українська сторона систематично роз’яснює обов’язки Росії як держави-окупанта щодо цивільного населення півострова.

До інформаційної кампанії долучилися і постійне представництво президента в АРК та громадські організації.

Щоб говорити про деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території півострова, необхідно належно забезпечити захист прав громадян України, що проживають на території півострова, та внутрішньо переміщених осіб з Криму, — підкреслив постпред президента в Криму Антон Кориневич.

Постпред уточнив, що у межах своїх повноважень правозахисні та державні органи України активно взаємодіють з правоохоронцями щодо документування і реагування на вчинення таких порушень з боку окупантів.

Представниця Уповноваженого Верховної Ради з дотримання прав людини в АР Крим Ірина Верігіна зауважила, що вже восьмий рік в Криму держава-окупант переслідує громадян України, вдаючись до обшуків і арештів у рамках сфабрикованих справ, проводить насильницьку паспортизацію і депортацію, незаконно призиває до лав своєї армії, перешкоджає роботі незалежних медіа та журналістів. 

Координатор Південноукраїнського офісу громадської організації «КримСОС» Олексій Тільненко підкреслив, що персональні дані кримчан, які звернуться за допомогою, будуть захищені. «Це важливі інструменти, розроблені спільно громадянським суспільством та державою для спрощення доступу до державних послуг для кримчан», — додав він.

Ще на цю тему