Кримському політв’язню Бекірову стало зле в російському суді

19:30 13.07.2021

У вівторок, 13 липня, під час засідання російського суду у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» політв'язню, журналісту Ремзі Бекірову стало зле, та лікарі, які прибули до суду, повідомили, що він може продовжити брати участь у процесі.

Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Під час засідання в Південному окружному військовому суді підсудному у «справі другої сімферопольської групи», журналісту Ремзі Бекірову стало зле, йому викликали швидку допомогу», – йдеться у повідомленні.

За словами самого Бекірова, перед відправкою на судовий процес у нього була слабкість і температура 37,1. Та його таки вивезли з СІЗО до суду для участі в засіданні. Адвокат Едем Семедляєв клопотав про відкладення процесу у зв'язку з поганим самопочуттям його підзахисного.

Суд постановив викликати швидку для надання невідкладної допомоги. Медики, які прибули, вимірявши температуру, повідомили суду, що зараз у нього 38,7 і в такому стані йому можна продовжувати участь у процесі, після чого суддя оголосив обідню перерву на годину.

Навесні 2019 року в Криму було затримано 25 осіб. Всіх їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб-ут Тахрір», яка визнана в Росії терористичною організацією, але не заборонена в Україні. П'ятьом з них інкримінують організацію терористичної діяльності, іншим - участь. Це наймасовіша справа проти кримських татар в окупованому Криму.

Багато хто із затриманих були активістами громадського правозахисного руху «Кримська солідарність», відомого своєю активною роботою з захисту жертв політичних переслідувань у Криму. Серед них - правозахисники, громадянські журналісти, волонтери.

На думку адвокатів, які працюють з цією категорією справ, протягом усього слідства не надано жодного доказу вини та причетності підсудних до терористичних актів або насильства.

В основі обвинувального вироку лежать показання «секретного свідка» і висновки релігієзнавчих експертів, які є фахівцями в галузі культурології та філології, але не мають глибоких знань у релігії.

Ще на цю тему