Меркель не приїде на «Кримську платформу», на неї тиснуть, – дипломат

18:21 13.07.2021

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель навряд чи особисто візьме участь у «Кримській платформі». На неї чиниться політичний тиск.

Таку думку в ефірі телеканалу OBOZREVATEL висловив дипломат Олександр Левченко. В України є багато запитань до колективного Заходу, який міг не допустити агресії Росії, зауважив він.

«Є певний тиск. Я бачу логіку її виступів, переговорну логіку, яку вона веде з Росією, з Україною тощо. Тисне на неї те, що й тиснуло раніше. Німецький бізнес хоче розвивати економічні відносини з Російською Федерацією. А ми маємо переконати, що ці економічні взаємини мають політичні наслідки, щоб РФ була більш поступливіша в контексті повернення територій, які вона тимчасово захопила в Україні. Передусім Крим», – наголосив дипломат.

За його оцінками, для Меркель «не так просто» приїхати в Київ для участі у Кримській платформі.

Він припустив, що замість неї Німеччину на цьому заході може представляти хтось інший. «Є міністр закордонних справ, є хтось з політичного керівництва. Той же федеральний президент Штайнмаєр, можуть уповноважити його», – припустив Левченко.

Водночас він зауважив: якщо Меркель все ж таки приїде до Києва, це можна буде вважати «великим успіхом української дипломатії».

Коментуючи останні заяви президента України Володимира Зеленського, який фактично дорікнув Німеччині за недостатню підтримку нашої країни, Левченко зауважив, що це є хорошим показником. «Не тільки нам ставлять завдання, ми теж говоримо, що не було зроблено».

Водночас дипломат додав, що в України до Заходу є кілька запитань.

«Можливо, якби ми отримали ПДЧ на саміті 2008 року, не було б нападу на Україну. Зрозуміло, що це умовно. Але в нас є певні запитання. І я думаю, що в Берліні ці запитання дуже добре розуміють – ті наслідки, які ми маємо після 2008 року на політичній карті Європи», – підсумував він.


 

Ще на цю тему