В ЄС закликали Грузію до ретельного розслідування обставин смерті телеоператора

17:41 13.07.2021

В Європейському союзі закликали владу Грузії до прозорого і незалежного розслідування смерті телеоператора, побитого в день зриву ЛГБТ-прайду 5 липня.

Про це заявив речник Європейської зовнішньополітичної служби Пітер Стано на щоденному брифінгу у Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

«Те, що ми бачили у Грузії, є вкрай несприятливим розвитком подій, особливо смерть оператора. Тому важливо, щоб було проведене незалежне, прозоре розслідування обставин його смерті. Ми бачимо, що влада вже розпочала розслідування і справді дуже важливо встановити у прозорій манері, що сталося» – сказав він.

«Якщо говорити про дуже негативні події довкола Маршу гідності у Тбілісі, ми вже заявляли, що права і свободи людей, які належать до меншин мають поважатися» – додав Стано.

За його словами, останні події беруться до уваги під час оцінки співпраці ЄС і Грузії.

Нагадаємо, 5 липня у Тбілісі зірвали ЛГБТ-прайд. Противники заходу масово вийшли на вулиці, а деякі у тому числі напали на офіси його організаторів. Під час цих подій постраждали понад 50 журналістів, а поліція майже не перешкоджала нападникам. Один з побитих журналістів - оператор телеканалу «Пірвелі» – через кілька днів помер. 

У зв’язку з його смертю в Тбілісі ввечері у неділю відбувся масштабний протест. Учасники вимагали, щоб уряд Грузії на чолі з Іраклієм Гарібашвілі пішов у відставку до ранку 12 червня - вважаючи, що саме заява Гарібашвілі спровокувала радикальні групи до настільки агресивних дій. 

Прем’єр натомість назвав події останніх днів «черговою невдалою спробою змови проти держави», хоча й пообіцяв покарати тих, хто брав участь у насильстві.

Опозиція заявила про намір оголосити недовіру уряду.

Ще на цю тему