Російські окупанти заблокували сайт «Кримської правозахисної групи»

17:21 13.07.2021

У тимчасово окупованому Росією Криму заблокували сайт «Кримської правозахисної групи» (КПГ) через публікацію матеріалів щодо незаконного військового призову місцевих жителів до лав російської армії.

Про це повідомляє КПГ.

У 2020-му і 2021 році ухвалили мінімум 20 рішень, що забороняють статті «Кримської правозахисної групи» для «поширення на території Російської Федерації». Усі публікації стосуються незаконного військового призову в Криму. В усіх випадках із позовами проти КПГ про заборону інформації до «судів» зверталися представники військової прокуратури, — йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією КПГ, з 2018 року організація отримала понад 50 повідомлень від Роскомнагляду про внесення статей сайту до реєстру інформації, забороненої у РФ.

У всіх рішеннях говориться, що інформація правозахисників «підриває основи конституційного ладу РФ, створює передумови порушення федеративного устрою країни, цілісності та недоторканності її території», оскільки, на думку російських судів, «місто федерального значення Севастополь і Крим, будучи суб'єктами РФ, включені в федеративний устрій РФ і становлять невід'ємну основу конституційного ладу держави, а призов громадян на військову службу, у т.ч. які проживають на території суб'єктів Росії, є одним із способів комплектування Збройних сил РФ, що забезпечують цілісність і недоторканність території держави», — повідомляють кримські правозахисники.

Зазначається, що сайт правозахисників заблоковано як мінімум у Сімферополі, Судаку, Керчі, Красноперекопському та Бахчисарайському районах.

На думку медіакоординаторки КПГ Ірини Сєдової, блокуючи правозахисний інформаційний ресурс, окупанти намагаються приховати від кримчан ті військові злочини, які чиняться «владою» в Криму.

Ще на цю тему