Російський фрегат «Адмірал Головко» стане першим кораблем озброєний ракетами «Циркон»

15:41 13.07.2021

Російський фрегат «Адмірал Головко» стане першим кораблем озброєний ракетами «Циркон».

Про це інформує Мілітарний.

Navy Recognition з посиланням на «ТАСС» повідомляє, що російський фрегат «Адмірал Головко», третій фрегат класу «Адмірал Горшков» ВМФ Росії, стане першим носієм гіперзвукових ракет «Циркон», про це повідомило джерело в оборонній промисловості.

У жовтні 2020 року, російські військові провели випробування перспективної гіперзвукової крилатої ракети «Циркон» запуском з корабля. Ціль перебувала на відстані 450 кілометрів. Відео випробувань опубліковано на каналі Міноборони Росії.

Розробка ракети «Циркон» ведеться з 2011 року, а льотні випробування боєприпасу проводяться з 2015-го.

Ракета буде використовуватися для ураження надводних кораблів противника, оснащених системами протиповітряної та протиракетної оборони.

Перші випробування ракети «Циркон» пусками по мішені, розташованої на березі, відбулися в січні 2020 року. Боєприпас запустили з фрегата «Адмирал Горшков». Він вразив берегову мішень на відстані 500 кілометрів.

Технічні подробиці про перспективну гіперзвукову ракету поки не розкриваються. Імовірно, «Циркон» – двоступенева ракета. Перша ступінь боєприпасу обладнана твердопаливним ракетним двигуном, а друга – прямоточним повітряно-реактивним.

Дальність польоту боєприпасів може складати до 600 кілометрів. Як повідомляється, ракета здатна розвивати швидкість до 9 Мах.

Як повідомляють ЗМІ Росії, середня швидкість польоту ракети становила 1,6 кілометра в секунду, а максимальна висота польоту – 28 тисяч метрів. На подолання 450 кілометрів у боєприпасу пішло близько 4,5 хвилини.

Раніше повідомлялося, що в рамках державних випробувань «Циркону», які будуть проводитися у 2020-2021 роках, будуть проведені близько 10 випробувальних запусків ракети. Сім-вісім з них – з борту фрегата «Адмирал Горшков», а решта – з підводного човна «Северодвинск» проєкту 885 «Ясень».

Завершити державні випробування «Циркон» планується у 2021 році, а прийняти ракету на озброєння – у 2022-му.

Ще на цю тему