«Суд» в окупованому Криму залишив чинним штраф матерям політв'язнів «красногвардійської групи»

18:20 06.07.2021

«Верховнийсуд» окупованого на апеляційному засіданні, визнав правомірним рішення Красногвардійського районного «суду» у «справі матерів» політв'язнів Зуре Емірусеінової та Зеліхи Абхаірової. 

«Суд» першої інстанції оштрафував їх за участь в одиночних пікетах, які вважає масовими зібраннями, за частиною 5 статті 20.2 КоАП РФ («Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування»), пише QHA.

На «суді» першої інстанції було зафіксовано безліч порушень, — повідомляє громадський захисник Сабрі Талипов.

Зокрема, постанову винесли без наради колегії суддів — рішення прочитав головуючий суддя з листа, надрукованого ще до початку судового розгляду. Суддя «Верховного суду» Криму Володимир Агін не звертав увагу на доводи захисту, також скасувавши клопотання про виклик перекладача, яке назвав «необґрунтованим затягуванням судового процесу».

Захисник Айдер Сулейманов додав, що «суддя» відмовив пресі в фото- та відеофіксації засідання, незважаючи на те, що процес був відкритим. Від слухачів же зажадали наявність негативних тестів на коронавірус для участі в розгляді. На щастя, вони у них були. Потім «суд» оголосив про те, що термін довідок про щеплення не повинен перевищувати три дні, і пішов до дорадчої кімнати після питання захисту про нові правила участі. Через 10 хвилин колегія повернулася, оголосивши, що виконує рішення «глави» Республіки Крим.

Громадські захисники наполягали, що пікети жінок проходили в різних місцях — це підтверджують скріншоти з їхніх сторінок у соцмережах, які суперечать написаному в протоколах затримання. Також обвинуваченням не був встановлений організатор.

Не можна притягнути людину до несанкціонованої участі в заході, якщо відсутній його організатор, — пояснює захисник.

Крім того, «суд» так і не викликав для дачі усних свідчень поліцейських, які проводили затримання.

Захист планує оскаржити рішення «судів» обох інстанцій в Європейському суді з прав людини.

Нагадаємо, 31 жовтня в Красногвардійському районі Криму в селищах Жовтневе та Амурське пройшли жіночі поодинокі пікети. Зеліха Абхаірова, Зуре Емірусеінова й Еміне Абдулганієва вийшли з протестом проти кримінального переслідування їхніх дітей.

Пізніше жінкам надіслали повідомлення про призначення часу і місця для складання протоколу і зобов'язали з'явитися до відділу МВС селища Жовтневого Красногвардійського району Республіки Крим 15 квітня. Згідно з документом, в їхніх діях було виявлено правопорушення за частиною 5 статті 20.2 КоАП РФ (Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) під час пікету з плакатом проти величезного кримінального терміну їхнім синам. Покарання за цією статтею передбачає штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 40 годин обов'язкових громадських робіт.

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий «суд» засудив фігурантів справи «красногвардійської групи» Рустема Емірусеінова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва — 12 років і Арсена Абхаірова — 13.

21 травня 2021 року Красногвардійський районний «суд» визнав жінок винними в участі в несанкціонованому масовому заході, прочитавши заздалегідь надруковане рішення з листа, і присудивши їм штрафи в розмірі від 5 тисяч до 10 тис. рублів.
 

Ще на цю тему