Через Путіна в Чорному морі можливий небезпечний інцидент, – офіцер НАТО

12:41 05.07.2021

Президент РФ Володимир Путін перетворив Чорне море на небезпечний регіон. Рано чи пізно там може статися інцидент, що загрожує війною.

Таку думку в ефірі телеканалу OBOZREVATEL висловив капітан першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах.

«Путін говорив: «Якщо ми сьогодні не візьмемо Крим, то завтра там буде НАТО». Це свого роду брехня, тому що все Чорне море оточене країнами НАТО. Путін зробив це не для того, щоб зробити Росію більш безпечною. Навпаки, він створив набагато більше небезпек», – підкреслив офіцер.

У цьому контексті він нагадав про те, як росіяни провокують кораблі НАТО на зіткнення. Ця ситуація є великою небезпекою.

«Коли в Чорному морі проходять такі кораблі, як есмінці, як Defender, як USS Cook, росіяни починають проводити навколо них маневри, намагатися перегородити шлях, близько пролетіти над ними літаками, щоб затремтіла палуба – це все одно рано чи пізно призведе до якогось інциденту. Дуже часто так починалися війни, починалися конфлікти», – підкреслив Табах.

За його словами, саме з такою поведінкою РФ пов'язана набагато більша, ніж раніше, кількість бойових кораблів в Чорному морі. «Ми бачимо в Чорному морі стільки бойових кораблів, як Defender або Ross та інші есмінці. Це смерть несучі кораблі, з величезною зброєю, з Томагавками. Їх ніколи стільки не було в Чорному морі».

Водночас офіцер зазначив, що Чорне море не відіграє великої стратегічної ролі. «Воно прострілюється і проглядається з усіх боків. Туреччина, країна НАТО перекриє Босфор – і Чорне море закрито».

Ще на цю тему