Росія вивела весь склад Чорноморського флоту слідкувати за «Сі Бриз-2021» – ГУР

20:00 02.07.2021

Росія вивела в Чорне море весь корабельний склад свого Чорноморського флоту для спостереження за організованими США та Україною багатонаціональними навчаннями «Сі Бриз-2021», намагаючись таким чином продемонструвати готовність застосувати силу, хоча вона не співмірна з потенціалом країн, які беруть участь у маневрах.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в ефірі телеканалу «Дом», пише Центр журналістських розслідувань.

«Для спостереження за міжнародними морськими маневрами РФ вивела в море весь корабельний склад Чорноморського флоту. Ці дії викликані страхом країни-агресора втратити свою домінувальну роль на півночі Чорного моря», – сказав Скибицький.

Коментуючи інформацію про активізацію дій Чорноморського флоту РФ, представник воєнної розвідки України зауважив, що сьогодні колективну безпеку в Чорноморському регіоні готові забезпечувати й нові країни-члени НАТО, яких не було за часів Радянського Союзу.

«Воєнна розвідка України відзначає, що з 2015 року Росія почала стрімко нарощувати в окупованому Криму свою військову складову. І коли проходять міжнародні військові морські навчання, Росія відпрацьовує різні способи та методи ураження тих угруповань, які створюються в Чорному морі. Однак міжнародна спільнота демонструє свою солідарність з Україною та докладає спільних зусиль із забезпечення безпеки в нашому регіоні. Росія цього реально боїться», – зазначив представник ГУР.

Проте, за його словами, намагання Росії продемонструвати свою готовність застосувати силу не співмірне з потенціалом тих країн, які беруть участь у міжнародних навчаннях.

«Воєнна розвідка України зараз забезпечує безпеку та моніторить розвиток ситуації навколо навчань «СІ Бриз-2021». Ми бачимо, що для спостереження за навчаннями Росія вивела в море майже весь наявний корабельний склад, який виконує не притаманні для нього завдання. Країна-агресор намагається продемонструвати, що вона готова до відстоювання своїх інтересів із використанням військової сили. Але Росії явно не вистачає сил і засобів в Чорному морі», – вказав Скібіцький.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021» стартували в Одесі 28 червня. Цього року навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні. Навчання триватиме з 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших південних районах України. В маневрах беруть участь біля 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.
 

Ще на цю тему