Окупанти приховують реальний стан здоров'я кримського політв'язня Джеміля Гафарова - адвокат

17:40 02.07.2021

Медустанови в російських в'язницях приховують реальний стан здоров'я інваліда другої групи кримського татарина Джеміля Гафарова для того, щоб не допустити зміни Гафарову запобіжного заходу з утримання під вартою на домашній арешт на підставі медичних даних.

Про це повідомив адвокат політв'язня Ріфат Яхін вважає, пише Скспільне.Крим з посиланням на «Кримську солідарність».

За словами правозахисника, керівництво ростовських лікарень кримінально-виконавчої системи ретельно приховує відомості про реальний стан здоров'я політв'язня. Більше того, зі слів родичів, завідуюча терапевтичним відділенням міжобласний туберкульозної лікарні №19 не володіє медичними документами та свідоцтвом про інвалідність Гафарова.

Зазначається, 26 червня 2021 року захисник відправив ці дані на адресу лікувального закладу з проханням надати кримському татарину також результати його аналізів, на що йому надійшла відповідь, що надання медичних документів не входить в компетенцію лікарні.

Факт цих відписок адвокат вважає «свідченням непотрібності і даремності подібних медичних установ пенітенціарної системи», а також спробою приховати в будь-яких офіційних документах відомості про реальний стан здоров'я важкохворого Джеміля Гафарова.

  • 10 червня 59-річного Джеміля Гафарова було екстрено госпіталізовано до тюремної міжобласної туберкульозної лікарні №19 Ростова-на-Дону з нирковою недостатністю та іншими захворюваннями. Суд продовжує наполягати на його участі в слуханнях за допомогою відеозв'язку.
  • Через погіршення стану здоров'я Гафарова йому було змінено групу інвалідності з третьої на другу. Адвокат намагається домогтися від суду зміни запобіжного заходу на домашній арешт, оскільки захворювання, на які страждає Гафаров, входять до переліку причин, затверджених Постановою Уряду РФ № 3 від 14 січня 2011 року, що перешкоджають утриманню під вартою.
  • 59-річний Джеміль Гафаров з 27 березня 2019 року перебуває в російському СІЗО за підозрою в тероризмі. Йому закидають участь у партії «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, але не в Україні. Його утримання в ізоляторі пов'язане з ризиком для життя. Гафарову загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.

Ще на цю тему