Денісова звернулася до Москалькової через хворих фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір»

14:00 02.07.2021

Омбудсман України Людмила Денісова звернулася до своєї російської «колеги» Тетяни Москалькової з вимогою допомогти хворим фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» в отриманні медичної допомоги. 

Про це Денісова написала у себе в соцмережах, передає Крим.Реалії.

«Судове засідання у справі «другої сімферопольської групи» «Хізб ут-Тахрір», у підгрупі Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова, Сервета Газієва і Сейрана Муртази, перенесли через хворобу підсудних. У залі суду було оголошено довідки з ФКУЗ МСЧ 61 ФСІН Росії за 24 червня, згідно з якими Сервет Газієв та Ерфан Османов не можуть бути етаповані з СІЗО через високу температуру та ГРВІ. Дляз’ясування стану здоров’я незаконно ув’язнених громадян України адвокат намагався зустрітися з керівництвом «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области», але не зміг – через запроваджені карантинні обмеження у зв’язку зі спалахом COVID-19. Тому можна зробити припущення, що Сервет та Ерфан – хворі на коронавірус!» – підкреслила омбудсман.

Денісова уточнила, що дії адміністрації СІЗО є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН, та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я і Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової здійснити відповідне реагування задля надання невідкладної медичної допомоги та припинення нелюдського поводження стосовно незаконно утримуваних громадян України відповідно до міжнародних стандартів та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції», – йдеться в повідомленні.

Раніше адвокат Айдер Азаматов повідомив, що у фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» в СІЗО виявили COVID-19.

До цього Сервет Газієву вп'яте викликали швидку під час засідання суду через його стан здоров'я.

Керівник апарату російського Уповноваженого з прав людини в Ростовській області Володимир Некрасов раніше направляв звернення з приводу погіршення стану здоров'я Газієва з вимогою провести медобстеження. Український омбудсман Людмила Денісова зверталася до уповноваженої з прав людини Росії Тетяни Москалькової з вимогою відновити права Газієва, надати йому відповідну медичну допомогу і змінити запобіжний захід у зв'язку з його станом здоров'я.

Сервету Газієву неодноразово ставало зле на засіданні судів.

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2019 року провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом затримали 24 особи, у тому числі громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова.

27 і 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів «Кримської солідарності» і громадянських журналістів. Він закликав до їх негайного звільнення з СІЗО.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають «подив».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.
 

Ще на цю тему