Росія заявила в ПАРЄ протест через український закон про корінні народи

14:00 02.07.2021

Делегація Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 1 липня висловила протест у зв'язку з ухваленням Верховною Радою України в четвер, 1 липня, закону про корінні народи.

Заява делегації Росії розміщена на сайті ПАРЄ. Про це також повідомив голова російської делегації, віцеспікер Держдуми Петро Толстой, пише Крим.Реалії.

«Росія вже заявила в ПАРЄ протест у зв'язку з діями Києва. Нашу ініціативу про засудження дій української сторони підтримали депутати із Сербії, Вірменії, Угорщини, Молдови. Упевнений, що кількість незадоволених діями Києва буде збільшуватися: люди ще пам'ятають, до чого призводить сегрегація», – прокоментував Толстой.

У своїй заяві російська делегація в ПАРЄ вказує на те, що ухвалений в Україні закон про корінні народи «порушує права етнічних росіян, угорців, поляків, румунів, білорусів, молдаван, греків, словаків і представників інших етнічних груп».

Росія вимагає від ПАРЄ «розглянути проблему прав національних меншин в Україні та дати свою оцінку».

1 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про корінні народи України за основу і в цілому. «За» проголосували 325 депутатів парламенту. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що ухвалений закон «повністю розбиває кремлівські міфи про «російські скріпи» на кримській землі, наближаючи тим самим звільнення Криму від російських загарбників».

У Держдумі ухвалили заяву, що засуджує цей український законопроєкт і заявили, що мають намір звертатися в ПАРЄ і ОБСЄ.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що законопроєкт про корінні народи України – «потужний удар по росіянах», а пізніше порівняв його зі зброєю масового ураження.
 

Ще на цю тему