У Франції ще раз роз'яснили ініціативу щодо саміту ЄС-РФ: Париж виступає за вимогливий діалог з Москвою

18:41 01.07.2021

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан детально роз'яснив мотиви нещодавньої німецько-французької ініціативи щодо відновлення діалогу ЄС з Російською Федерацією, наголосивши, що Париж виступає за вимогливий діалог по відношенню до Москви.

Про це він сказав під час розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, передає УНН із посиланням на МЗС.

«Жан-Ів Ле Дріан детально роз'яснив Дмитру Кулебі мотиви нещодавньої німецько-французької ініціативи щодо відновлення діалогу ЄС з Російською Федерацією, яка не знайшла підтримки серед країн-членів ЄС. Французький міністр підкреслив, що Париж виступає за вимогливий діалог по відношенню до Москви», – йдеться у повідомленні.

Глава української дипломатії нагадав, що ЄС призупинив проведення самітів з Росією у 2014 році внаслідок агресії РФ проти нашої держави, і без конструктивних кроків з російського боку говорити про відновлення такого формату діалогу немає жодних підстав.

24 червня, виступаючи в Бундестазі, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність прямого діалогу Євросоюзу з Кремлем, щоб сформулювати порядок денний загальних стратегічних інтересів з Росією, а також виробити єдині механізми відповіді на політику Москви.

Однак лідери Європейського союзу відкинули заклик Меркель провести офіційні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Але незважаючи на це, пропозицію Німеччини підтримав президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Австрії Себастьян Курц.

Крім того, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ініціатива відновлення проведення самітів між Європейським Союзом і Росією є небезпечним відхиленням від санкційної політики.

Меркель розчарована негативним ставленням до пропозиції про відновлення «прямого контакту» Євросоюзу з Росією, а також зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на високому рівні.

Ще на цю тему