На Херсонщині попереджають про загрозу нової хвилі COVID-19 з окупованого Криму

16:20 30.06.2021

Херсонців попереджають про небезпеку через ситуацію з COVID-19 в окупованому Криму, оскільки показники захворюваності на території тимчасово окупованого півострова стрімко зростають, як і потік людей, які перетинають пункти пропуску.

Про це повідомив у Фейсбуці керівник Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ Юрій Ромаскевич, передає Укрінформ.

«Незважаючи на стабільно невисокі показники захворюваності на COVID-19 у Херсонській області (показник 26 на 100 тис. населення за останні 14 днів), незважаючи на стабільно одні з найкращих показників в Україні в боротьбі з пандемією (просто для прикладу в сусідній Миколаївській області показники кількості хворих і померлих практично удвічі вищі), вважаю своїм обов'язком звернутися до жителів області з таким повідомленням: показники захворюваності на території АР Крим за останні три тижні мають жахливу динаміку, яка ускладнюється як новим штамом (так званий індійський, або Дельта), так і явним «втручанням» у статистику керівництва тимчасово окупованих територій», - повідомив Ромаскевич.

Він навів офіційні цифри про громадян, які перебувають на лікуванні у Криму: станом на 25 червня на стаціонарному лікуванні перебувало понад 2 тисячі осіб, на амбулаторному - трохи більш як 1 тисяча. Спираючись на майже півторарічний «стаж» боротьби з коронавірусом, Ромаскевич стверджує, що стаціонарного лікування потребують приблизно 20% інфікованих, решта 80% - амбулаторного нагляду і лікування. Тож, 2 тисячі на стаціонарі це, відповідно, наявність ще 8 тисяч, які лікуються амбулаторно. І саме ця цифра, на його думку, є реальною.

Ромаскевич зауважив, що за останні два тижні постійно зростає потік людей, які перетинають пункти пропуску «Чонгар» і «Каланчак» - наразі це вже понад 4 тисячі осіб за добу. Тому він робить висновок, що штаму Delta на території Херсонської області «просто не може не бути».

«І хоча лабораторно на нашій базі ми не можемо чітко його виділити із загальної сукупності, опосередковано ми маємо дані від клініцистів про більш важкий перебіг цього захворювання у пацієнтів», - прокоментував він.

На думку керівника лабцентру, ми знаходимося на початку нової хвилі COVID-19 як у Херсонській області, так і по всій Україні. І ця хвиля йтиме не так, як дві попередні, - із заходу на схід, цього разу епіцентрами стануть Херсонська, Донецька, Луганська та Харківська області.

Він запевнив, що медики готуватимуть систему охорони здоров'я і протиепідемічну службу, а громадян просить не розслаблятися і терміново повернутися до дотримання карантинних обмежень - носіння масок, дотримання соціальної дистанції, використання санітайзерів. Він також закликав обмежити міграцію і вакцинуватися, оскільки часу залишилося дуже мало.

Станом на вечір 29 червня в Херсонській області 35 724 лабораторно підтверджені випадки захворювання на COVID-19: 34 076 осіб побороли хворобу, 478 інфікованих COVID-19, 1170 осіб померли.

За добу 29 червня в Україні зафіксовано 633 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19.
 

Ще на цю тему