ЄС продовжив економічні санкції проти РФ ще на півроку

16:01 25.06.2021

Лідери країн-членів Європейського Союзу вирішили продовжити ще на півроку дію економічних санкцій, пов'язаних з банківським, фінансовим та енергетичним секторами Росії.

Про це повідомив журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк в Twitter.

«На тлі всіх розмов про висновки Європейської Ради щодо Росії, представлених минулої ночі, лідери ЄС також дали «зелене світло» на продовження на 6 місяців економічних санкцій щодо Росії через анексію Криму і підтримки сепаратистів на сході України (бойовиків - УНІАН)», – повідомив Йозвяк.

Він додав, що ці санкції вже діють 7 років.

31 липня 2014 року Євросоюз ввів проти Росії економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки.

У березні 2015 року лідери ЄС вирішили пов'язати ці санкції з виконанням Мінських домовленостей. Після цього ЄС неодноразово продовжував дію цих санкцій на півроку. Минулого разу санкції були продовжені в грудні 2020 року до 31 липня 2021 року. Обмежувальні заходи стосуються фінансового, енергетичного та оборонного секторів РФ, а також товарів подвійного призначення.

Також мова йде про обмеження доступу до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС п'яти провідних російських фінансових інститутів з мажоритарною часткою державної власності в статутному капіталі та їх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених за межами ЄС. Крім того, санкції застосовані до трьох провідних російських енергетичних і трьох оборонних компаній.

Застосовується експортна та імпортна заборона і на торгівлю зброєю, вводиться заборона на експорт товарів подвійного призначення для використання у військових цілях або для кінцевих споживачів товарів військового призначення в Росії, обмежується доступ РФ до окремих чутливих технологій і послуг, які можуть бути використані для розробки і пошуку родовищ нафти.

Ще на цю тему