Фігуранту «алуштинської справи» у Росії перенесли суд - підозрюють коронавірус

20:40 24.06.2021

Російський суд у Ростові-на-Дону переніс засідання у алуштинській «справі Хізб ут-Тахрір» через хворобу Ленура Халілова, медики підозрюють у нього коронавірус.

Про це повідомляє в Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Дебати сторін у Південному окружному військовому суді щодо алуштинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» були відкладені, так як у підсудного 53-річного Ленура Халілова піднялася температура, і він не зміг взяти участь у процесі», - йдеться в повідомленні з посиланням на адвоката Рефата Юнуса.

За його даними, попередній діагноз Халілова - ГРЗ, але медики додатково його обстежують на наявність коронавірусної інфекції.

Наступне засідання призначено на 28 червня. У суді заплановано дебати сторін, на яких присутність усіх обвинувачених у «справі» обов'язкова.

Адвокат уточнив, що якщо здоров'я Ленура Халілова не покращиться, суд організовує відеозв'язок і розгляне питання продовження йому запобіжного заходу, відклавши дебати сторін.

Як повідомлялося, 10 червня 2019 року у тимчасово окупованому Криму в Алуштинському регіоні затримали чотирьох кримських татар - Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова (голова місцевої релігійної громади «Алушта»).

Усі четверо обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії з 2003 року. Халілову закидають частину 2 статті 205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації»), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 20 років.

Арешт члена релігійної громади «Алушта» Халілова стався за 2 тижні до судового засідання, на якому мав розглядатися позов релігійної громади «Алушта» по відношенню до Ради міністрів в особі Міністерства майна Криму. ДУМК (Духовне управління мусульман Криму) і державний комітет у справах національностей та релігії проходили у цій справі як зацікавлені особи.

Позов був поданий у зв'язку з тим, що місцевій релігійній громаді, головою якої був Халілов, розпорядженням Ради міністрів ще в 1994 році була передана в користування міська мечеть. Пізніше, без скасування акту про передачу, мечеть була передана ДУМК.
 

Ще на цю тему