Суди РФ обмежують присутність родичів та адвокатів кримських політв'язнів у залі - Денісова

17:40 24.06.2021

Під час розгляду справ «Хізб ут-Тахрір» суди Російської Федерації допускають до засідань обмежену кількість людей, через що рідні та інколи захисники не можуть бути присутніми у залі.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі.

«Зустрілася з Лілією Гемеджи - адвокатом кримських татар, які незаконно утримуються в місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму. Обговорили додержання їхніх процесуальних та інших прав, зокрема на медичну допомогу, гідні умови тримання. Лілія Гемеджи розповіла про те, що під час розгляду «справ Хізб ут-Тахрір» суди РФ допускають до засідань обмежену кількість присутніх, через що рідні та інколи захисники не можуть бути присутніми у залі. Це є порушенням міжнародних стандартів гласності судочинства», - зазначила Денісова.

Омбудсман звернулась до голови Південного військового окружного суду (Ростов-на-Дону, РФ) з вимогою проводити трансляцію судових засідань в онлайн-режимі в мережі Інтернет.

«Крім того, під час зустрічі обговорили соціально-побутові питання сімей кримських татар, які перебувають в неволі окупаційної влади, та шляхи їх швидкого вирішення. Зокрема, існує проблема щодо оздоровлення дітей політв’язнів за кордоном, адже їхні батьки, перебуваючи в ув’язненні в слідчих ізоляторах РФ, не мають можливості самостійно надати необхідні дозволи дружинам на виїзд дітей», - зазначила уповноважена.

У цьому зв’язку Денісова звернулася до Генерального консульства України в м. Ростові-на-Дону для забезпечення оформлення нотаріально засвідченої згоди від батьків.

«Вкотре наголошую, що додержання прав українських політв’язнів є спільним завданням влади, міжнародної спільноти, правозахисників та родичів. Лише консолідованими зусиллями ми зможемо відновити порушені права громадян України, які незаконно утримуються в місцях несвободи у РФ та на території тимчасово окупованого Криму, та домогтися якнайшвидшого їх звільнення», - підкреслила Денісова.

27 березня 2019 року у тимчасово окупованому Росією Криму у селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС провели масові обшуки.

Після обшуків були заарештовані 25 кримськотатарських громадських активістів - Меджит Абдурахманов, Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муедінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Риза Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яников, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртазу, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної у Росії терористичною.
 

Ще на цю тему