Комітет ПАРЄ ухвалив більшість правок від України в резолюції щодо кримських татар

08:30 24.06.2021

Комітет Парламентської асамблеї Європи з питань рівності та недискримінації прийняв більшість правок до резолюції щодо кримських татар від України. 

Про це у Facebook повідомила заступниця члена української делегації Євгенія Кравчук, пише ZN,UA.

«Комітет ПАРЄ з рівності і недискримінації прийняв більшість правок до резолюції по кримським татарам від української делегації, які захищала я, а також колеги-депутата з Латвії. Ці правки роблять резолюцію ще жорсткішою, підкреслюють політичні причини переслідувань з боку російської окупаційної влади, звертають увагу на переслідування з релігійних мотивів», - повідомила Кравчук.

Вона також додала, що назву резолюції змінять з нейтральної «Ситуація з кримськими татарами» на більш жорстку «Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму».

Раніше повідомлялося про те, що за останні чотири роки в окупованому РФ Криму зафіксовано близько 5 тисяч порушень прав людини. Зокрема, за вказаний період найбільше порушувалося право на справедливий суд. Таких випадків 40%. Ще по 15% порушень припадають на затримання і допити, а 13% - на арешти. Крім того, 7% порушень стосуються права на здоров'я. Також по 5% порушень пов'язано з незаконним етапуванням і обшуками.

За словами постійного представника України в ООН Сергія Кислиці, «доля кримських татар, на жаль, дуже красномовно свідчить про загальне різке погіршення стану з правами людини на півострові».
 

Ще на цю тему