Президентка Грузії – Зеленському: Ми втратили час. Треба переходити до конкретики

16:41 23.06.2021

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що «деякий час», який міг піти на поліпшення відносин України і Грузії, після інавгурації президента Володимира Зеленського «був втрачений», однак зараз відносини між державами приходять «до норми».

Про це вона сказала на спільній пресконференції із Зеленським.

«Хоча я була рада бути присутньою на вашій інавгурації і не забуду цей день, але, на жаль, після цього деякий час було втрачено. Час, який ми повинні були використовувати на поглиблення відносин між країнами. Особисто я дуже обережно ставилася до наших відносин і сьогодні так само. У 2020-му я висловлювала жаль через проблеми, які були в наших відносинах», – сказала Зурабішвілі.

За її словами, влада Грузії і України повинна разом «зміцнювати спільні цілі щодо НАТО і ЄС».

«Не менш важливим, пане президенте, є перехід на новий щабель наших відносин. Між нами є всі напрямки, інституційні рамки, вища рада. Ми підписали не одну декларацію щодо захисту інституцій, але документи – це не все, головне – конкретика. Головне – змістовність цих відносин і необхідно їх активізувати, оживити існуючі формати», – заявила грузинська президентка.

Вона зазначила, що Грузія підтримує Кримську платформу і обов'язково буде представлена ​​на саміті в Києві в серпні цього року. Серед іншого, Зурабішвілі запросила Зеленського відвідати Грузію.

8 травня 2020 року Грузія відкликала свого посла з України через призначення Михайла Саакашвілі главою виконавчого комітету реформ.

У Грузії він заочно засуджений до шести років в'язниці: його визнали винним у побитті депутата Валерія Гелашвілі в 2005 році.

Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе сказав, що призначення Саакашвілі Грузія сприйме як «недружній крок».

У відповідь на це Зеленський заявив, що рішення Грузії – помилка, і Україна свого посла відкликати не буде.

30 жовтня 2020-го стало відомо, що Грузія відмовилася пускати українських нардепів як спостерігачів на парламентські вибори 31 жовтня.

Ще на цю тему