Раді рекомендують скасувати режим вільної економічної зони «Крим»

17:01 23.06.2021

Комітет з питань економічної політики рекомендує Верховній Раді (ВР) скасувати режим вільної економічної зони (ВЕЗ) «Крим». Для цього підготують відповідний законопроєкт.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Члени комітету розглянули законопроєкти «Про визнання таким, що втратив чинність ЗУ "Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та про внесення змін до законодавчого акту України №5502 і альтернативного №5502-1, — йдеться у повідомленні Апарату ВР.

Документи пропонують скасувати режим ВЕЗ на тимчасово окупованій території (ТОТ) України.

У законах прописані особливості економічних відносин на ТОТ з урахуванням обмежень, викликаних окупацією, та вимог міжнародних партнерів.

Окрім того, унормовується порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. Закріплюється право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на ТОТ, і забезпечується реалізація права на спадкування для таких осіб.

Під час обговорення прозвучала пропозиція підготувати на основі двох законопроєктів єдиний доопрацьований. Комітет підтримав таку пропозицію й ухвалив рішення рекомендувати у першому читанні прийняти доопрацьований законопроєкт за основу і в цілому, — вказано у повідомленні.

Нагадаємо, на початку 2020 року у Раді створили робочу групу для напрацювання законопроєкту про скасування закону «Про вільну економічну зону "Крим"».

Довідка.

Закон «Про створення вільної економічної зони "Крим"» парламент ухвалив у серпні 2014 року. У його межах діє вільна митна зона комерційного, сервісного та промислового типу. На цій території не стягують загальнодержавні податки та збір, а також податки на обов'язкове пенсійне страхування.

Ще на цю тему