У Криму без піклування батьків унаслідок окупації залишилось понад 200 дітей – представник омбудсмена

20:40 22.06.2021

Унаслідок тимчасової окупації території Криму без батьківського піклування.

Про це йшлося на нараді представника омбудсмена з дотримання прав жителів АРК та м. Севастополя Ірини Верігіної та регіонального представника в АРК та м.Севастополі Февзі Каракаша з керівником Херсонської групи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Рафалом Ярмужеком, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу омбудсмена.

«Представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було поінформовано, що внаслідок тимчасової окупації півострова без батьківського піклування залишилось понад 200 дітей. Здебільшого батьки цих дітей засуджені за політичними мотивами та відбувають покарання у місцях несвободи на території РФ, а інші перебувають у СІЗО», - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, як зазначається, на території Криму триває переслідування громадян за релігійною ознакою, у тому числі Православної церкви України, кримських татар, свідків Єгови, греко-католицької церкви тощо.

«Також в умовах пандемії коронавірусу окупант обмежив можливість отримати вакцину, визнану та сертифіковану Всесвітньою організацією охорони здоров’я, у зв’язку з чим його дії можна розцінювати як міжнародний воєнний злочин. Так, на території півострова держава-агресор надала можливість вакцинуватися виключно «Спутником V». Україна зі свого боку вжила заходів для забезпечення жителів Криму сертифікованими вакцинами на її материковій частині», - сказала Верігіна.

Вона додала, що за інформацією Офісу омбудсмена, охочих отримати сертифіковану вакцину серед жителів Криму чимало, такою можливістю вони вже скористалися на території Генічеського району Херсонської області.

Під час зустрічі обговорювалися питання утисків прав і свобод жителів АР Крим окупаційною владою, обмеження у праві пересування територією України, насильницької паспортизації населення, питання мілітаризації тимчасово окупованого півострова, незаконного призову до окупаційних збройних сил.

За результатами наради сторони домовилися про спільну роботу та обмін інформацією щодо порушення прав жителів АРК з метою їх вчасного документування та врахування під час підготовки доповідей моніторингової місії.
 

Ще на цю тему