«Справа Джемілєва»: В кримському «суді» допитали свідків

20:00 18.06.2021

У підконтрольному Росії «Армянському міському суді» сторона захисту допитала двох свідків у «справі Мустафи Джемілєва», якого «судять» в Криму заочно.

Як повідомив адвокат Микола Полозов, на цій стадії розгляду докази представляє сторона захисту, сьогодні захистом були запрошені двоє свідків, пише QHA.

Зокрема, були допитані Ельдар Менсеїтов і Рефат Абібуллаєв, які перебували 3 травня 2014 року в районі міста Армянськ.

Менсеїтов розповів, що вздовж дороги стояла військова техніка, БТРи, а також озброєні автоматами люди без розпізнавальних знаків. Хтось із збройних людей почав стріляти з автомата в повітря, після чого люди пішли вперед і дійшли до АЗС.

Свідок не бачив, щоб до Мустафи Джемілєва хто-небудь підходив з вимогою пред'явити документи або з іншими вимогами. За деякий час люди почали йти в бік Армянська, а Мустафа Джемілєв залишився на місці, — повідомив Полозов.

Також свідок не бачив у тій місцевості будь-яких чітких, видимих прикордонних знаків. Окрім того, він пояснив, що раніше проїжджав цією дорогою, жодних вагончиків і наметів у тій місцевості не спостерігав.

За кілька місяців після подій він також проїжджав цією дорогою і вже тоді там були позначення КПП і прикордонники перевіряли у людей документи. Але 3 травня 2014 року нічого такого там не було.

Свідок Рефат Абібуллаєв розповів про те, що він не бачив чітких ознак розташування у тій місцевості державного кордону, а також розповів, що Мустафа Джемілєв повідомив, що він не піде в напрямку міста Армянськ, щоб у людей, які його зустрічали, не виникло проблем, — розповів адвокат.

Також свідок продемонстрував документ, посвідчення ветерана праці, видане 24 квітня 2014 року українською мовою та з української печаткою. Тобто в Криму продовжували офіційно оформлювати українські документи через понад місяць після «референдуму».

Наступне засідання у справі заплановане на 5 серпня.

Нагадаємо, на засіданні міського суду Армянська 10 червня у «справі Джемілєва» захист допитав ще двох свідків – Едіє Джемілєву і кримськотатарського активіста Куртсеїта Абдуллаєва.

Раніше в окупаційному «суді» допитали свідків, представлених стороною «обвинувачення» у справі проти Мустафи Джемілєва. Свідки «сторони обвинувачення» під час допиту плуталися та суперечили одне одному.
 

Ще на цю тему