Двоє політв'язнів Кремля потребують термінового медичного лікування – Денісова

19:40 18.06.2021

Уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова вимагає забезпечити доступ до фахового медичного обстеження та лікування для політв’язнів Кремля Сервета Газієва та Джеміля Гафарова.

Як передає Укрінформ, про це Денісова написала у Телеграмі.

За її словами, у місцях несвободи Російської Федерації продовжують порушувати основоположні права незаконно ув’язнених громадян України на одержання медичної допомоги.

«Вчора адвокат кримського татарина Джеміля Гафарова повідомив мені, що після судового засідання у справі другої Сімферопольської групи «Хізб ут-Тахр, яке відбулось 10 червня, українських політв’язнів Джеміля Гафарова та Сервета Газієва доправили у федеральний казенний лікувально-профілактичний заклад Міжобласна туберкульозна лікарня №19 Ростова-на-Дону. Джеміль Гафаров досі залишається у лікарні через загострення хронічної хвороби нирок і подагру, але жодних медичних обстежень йому не проводять. Вчора Джеміль брав участь у черговому судовому засіданні через відеозв’язок», - повідомила Денісова.

За її словами, у Газієва медики швидкої допомоги діагностували хронічний холецистит - підвищений артеріальний тиск та сильні болі в печінці, але з лікарні його повернули у СІЗО без надання необхідної медичної допомоги. Про госпіталізацію Гафарова та Газієва їхніх адвокатів не повідомили.

«На необхідності надання належної медичної допомоги українським політв’язням я неодноразово наголошувала у своїх зверненнях до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової. Однак і цього разу отримала відписку, в якій російський омбудсман запевняє, що умови утримання, зокрема Джеміля Гафарова і його медичне забезпечення відповідають російським та міжнародним стандартам. Наголошую, що Сервет Газієв та Джеміль Гафаров потребують термінового фахового медичного обстеження та лікування», - заявила Денісова.

Вона зауважила, що відповідно до положень статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації та закону РФ від 21 листопада 2011 року № 323-ФЗ «Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации», Гафаров і Газієв потребують негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти.

«Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на порушення статті 3 положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод та вжити всіх можливих заходів, аби негайно припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи РФ», - наголосила Денисова.

Як повідомлялось, 27 березня 2019 року у тимчасово окупованому Росією Криму у селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС провели масові обшуки.

Після обшуків були заарештовані 25 кримськотатарських громадських активістів - Меджит Абдурахманов, Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муедінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Риза Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яников, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов , Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртазу, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної у Росії терористичною.
 

Ще на цю тему