ОБСЄ має посилити тиск на Росію задля звільнення українських політв’язнів - Цимбалюк

11:40 18.06.2021

Україна закликає держави ОБСЄ посилити тиск на Кремль задля звільнення українських політв’язнів, зокрема порушувати цю тему під час двосторонніх контактів з керівництвом РФ.

Як передає Укрінформ, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

«Проблема політично вмотивованих переслідувань з боку російської окупаційної влади на окупованих територіях України обговорювалась 15 червня в МЗС України під час засідання Платформи з координації міжнародних зусиль для звільнення Росією українських політичних в'язнів. Платформа погодилася щодо необхідності привернення додаткової уваги міжнародної спільноти до цього питання. З огляду на це ми повторюємо наш заклик до держав-учасниць посилити тиск на Росію, у тому числі порушуючи цю тему у двосторонніх контактах з російськими лідерами», - заявив Цимбалюк.

Він нагадав, що в окупованому Донецьку вже 7 років діє катівня «Ізоляція», де незаконно утримувалися і продовжують перебувати сотні людей.

«У Криму місцевих жителів продовжують систематично затримувати за надуманими обвинуваченнями на основі так званих «показів анонімних свідків» кожного разу, коли російські спецслужби хочуть продемонструвати своє несприйняття будь-якої незгоди з російською окупацією», - заявив український дипломат.

Посилаючись на дані ГО «Кримська правозахисна група», він повідомив, що за російським «антитерористичним та антиекстремістським законодавством» вже засуджено 74 мешканців Криму. Ще 17 осіб незаконно затримано за сфальсифікованими обвинуваченнями у підривній діяльності, зберіганні зброї та шпигунстві.

У травні цього року також було почато 13 кримінальних проваджень проти мешканців Криму, шістьох осіб засудили за відмову проходити строкову службу у ЗС РФ, яка є незаконною згідно з міжнародним гуманітарним правом.

«Допоки тимчасова окупація Росією частин території України не закінчиться, український уряд докладатиме всіх зусиль для підтримки тих громадян, які залишаються під окупацією», - підсумував Цимбалюк.

Очільник української місії в ОБСЄ також поінформував іноземні делегації про кроки української влади у цьому напрямку.
 

Ще на цю тему