Морське угруповання Росгвардії в Криму як знаряддя агресора

11:00 18.06.2021

16 червня Державна дума РФ прийняла в третьому, остаточному читанні законопроект, який дає військовослужбовцям і співробітникам Росгвардії право блокувати території та акваторії охоронюваних об’єктів «для припинення спроб незаконного проникнення». 

У «пояснювальній записці» зазначається, що під охороною Росгвардії знаходяться акваторії «важливих державних об’єктів», зокрема, міст через Керченську протоку та сама протока, а також «електромережевий енергоміст» з окупованим Кримом. У зв’язку з цим в закон «Про війська національної гвардії РФ» внесено доповнення, що дозволяє росгвардійцям «формувати оточення при припиненні спроб осіб незаконно проникнути або покинути території (акваторії) об’єктів, які охороняються ними», пише Асоціація Реінтеграції Криму.

Таким чином ця «законотворчість» дійсно є бажанням РФ встановити «правовий статус» морських частин Росгвардії, які діють в водах навколо окупованого Криму, що прямо зазіхає на свободу міжнародного морського судноплавства. Можна відзначити, що в складі внутрішніх військ МВС СРСР морські військові частини і підрозділи були створені в березні 1978 року з метою охорони важливих державних об’єктів, розташованих на акваторіях морів, річок і озер, але – виключно на території колишнього СРСР. Втім, застосовувати силу в Росії люблять в будь-якій формі, та морські військові частини і підрозділи не виняток.

Як повідомляє сама РФ, в 2020 році тільки морські частини Росгвардії виконали «більше 2000 завдань з охорони громадського порядку і забезпечення громадської безпеки». Екіпажі катерів Росгвардії «затримали 209 осіб за підозрою в скоєнні злочинів», до «адміністративної відповідальності» залучено понад 1000 чоловік, «вилучено понад 670 незаконних знарядь лову». Втім росгвардійці воюють не тільки з рибалками. Російська пропаганда заявляла, що «до забезпечення безпеки об’єктів транспортної інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу в Республіці Крим приступив морський загін Росгвардії з дислокацією в місті Керч» [2].

Таким чином керівництво РФ підкреслює, що окремим, фактично найважливішим завданням для морських з’єднань Росгвардії стала саме демонстрація сили в окупованому Криму. Адже раніше акцент робився на завданнях забезпечення морськими частинами Росгвардії, як колишніх внутрішніх військ РФ, безпеки атомних електростанцій, підприємств ядерної та хімічної промисловості, місць базування атомного флоту Росії. Це забезпечувалося шляхом патрулювання акваторій з оглядом причальних стінок і днищ судів, постійної готовності не допустити можливої диверсій з води.

У 2018 році, до сорокаріччя морських частин внутрішніх військ РФ, начальник управління охорони об’єктів на акваторіях Росгвардії, командувач морськими частинами Військ національної гвардії РФ контр-адмірал Андрій хитає дав брифінг в підмосковному місті Щелкове, де говорив саме про це.

Відібраним журналістам показали, як бойові плавці Росгвардії, пропилявши лід спеціальним інструментом та встановивши трап для закріплення спорядження, здійснюють водолазні спуски в зимових умовах, відпрацьовують питання орієнтування під водою, порядок виходу з води на напіввідкриту й відкриту місцевість. Потім спецназівці підрозділу «Витязь» провели показове навчання з «нейтралізації умовного противника» на об’єкті з використанням спеціальної зброї та імітаційних засобів, а також «перспективних засобів підводного зв’язку», з їх застосуванням як в підводному, так й у надводному положеннях.

До речі, погони контр-адмірала командувачу Андрію Шатаєву були присвоєні указом Президента РФ № 592 від 12 грудня 2017 року, що відбулося вперше в історії внутрішніх військ МВС та Росгвардії [3]. Увагу ж експертів «АРК» пригортає інше – якщо морська частина Росгвардії дислокується РФ в Чорному морі як військовий контингент, то чому її тоннаж залишається невідомим для країн – учасниць Конвенції Монтре. Якщо ж це виключно «правоохоронне формування», то навіщо вони тоді «дублюють компетенцію» «берегової охорони» Федеральної прикордонної служби на міжнародних морських шляхах.

Звертає на себе увагу й специфічна структура 39-го морського загону Росгвардії (в/ч 6922, розташована в місті Керч на вулиці Кірова, 54), «захована» в складі 115 окремої бригади спеціального призначення (в/ч 6942), куди також входять полк військ Росгвардії, інші оперативні та спеціальні підрозділи, загальною чисельністю до 900 осіб.

Посади старшин та матросів, а також сержантів і солдатів в цьому з’єднанні окупаційних сил комплектуються виключно військовослужбовцями за контрактом, призовників-строковиків там немає. До 2015 року підготовку мічманів та офіцерів корабельного складу для морських частин і підрозділів здійснювала навчальна військова частина 2333 Росгвардії в місті Анапі, а після – Чорноморське вище військово-морське училище в окупованому Севастополі. Тобто офіцерів морських сил Росгвардії готують саме за військово-морськими, а не за «правоохоронними» лекалами.

При своєму формуванні в квітні-травні 2018 року 39-й морський загін Росгвардії отримав 4 «протидиверсійних» катера типу «Грачонок» проекту 21980. На катерах було встановлено різне спеціальне обладнання, в тому числі навігаційна радіолокаційна станція МР-231 «Пал», гідроакустичні станція виявлення підводних диверсійних сил та засобів «Анапа», а також багатофункціональний оптико-електронний телекомплекс освітлення ближньої повітряної і надводної обстановки, він же – автоматизований комплекс зв’язку та інтегрована система «Мостік-21980».

Дослідити поверхню дна з катера дозволяє телекерований підводний апарат «Фалкон» з робочою глибиною до 300 метрів, а також пошуково-обслідувальний комплекс «Кальмар». Швидкість ходу таких катерів становить до 23 вузлів, екіпаж – 8 чоловік. На озброєнні катеру «Грачонок» є морська кулеметна установка калібру 14,5 міліметрів, а також малогабаритний дистанційно керований гранатометний комплекс. Але на цих судах Росгвардія не зупинилася і в 2019 році її 39-й загін поповнили два нових транспортно-десантні катери «БК-16» проекту 02510. Катери перейшли з Севастополя до Керчі, де були «прийняті на озброєння».

Відзначимо, що катера «БК-16» призначені для операцій у морських прибережних зонах, протоках, гирлах річок та на озерах, а також для перевезення особового складу, висадки десанту на необладнане узбережжя та його вогневої підтримки. Вони мають високу швидкість, обладнані великим десантним відсіком з великим числом сидінь, а також можливістю підходу безпосередньо до берега з подальшою висадкою бійців. Згодом в 39-й загін Росгвардії додалося ще два таких катери.

Катер «БК-16» може бути оснащений озброєнням різного типу, у транспортно-десантному варіанті він несе чотири кулемети калібру 7,62 міліметрів в поєднанні з бойовим модулем, двома кулеметами калібру 12,7 міліметрів, або з гранатометом калібру 40 міліметрів. Максимальна швидкість катера складає 42 вузла, економічна – 30 вузлів, екіпаж – двоє людей, місткість десанту – 19 осіб. Автономність катера складає добу, а дальність ходу – 400 морських миль. Таким чином, нинішнє десантне угруповання 39 загону на «БК-16» може оперативно перекидати по всій акваторії Азовського моря до вісімдесяти чоловік.

Але і цього виявилося мало, оскільки до складу 39-го морського загону окупанти включили 8 спеціальних швидкісних катерів «Сарган» виробництва кримського суднобудівного заводу «Море» водотоннажністю 12 тонн, здатних розвивати швидкість в 44 вузла (близько 81,5 км/годину), діяти в море автономно до двох діб і пройти без дозаправки 413 морських миль. Ці катери в базовому варіанті озброюються двома кулеметами, один з яких – крупнокаліберний.

Доповнюють «мирну картинку» вісім надувних човнів 39-го загону, чотири «БЛ-680» і чотири «БЛ-820». Також російською владою оголошено про «розгляд питання» поставки в Росгвардію катерів проекту 9507 «Нерей» та інших, в тому числі швидкохідних жорстко-надувних патрульних катерів, катерів з частковим бронюванням корпусу та гідроциклів. Таким чином морське угруповання Росгвардії, що базується в Керчі, вже саме по собі стало суттєвою складовою агресивних намірів РФ з контролю за захопленими морськими акваторіями України.

А оскільки лоція Чорного моря офіційно вказує тільки на можливість дій військових кораблів ЧФ з позивним «Бугіль» та прикордонних судів з позивним «Вельбот», вважаємо корисним вказати для судноводіїв, з метою розуміння можливої силової загрози, що катери Росгвардії ідентифікують себе в радіоефірі позивними «Карфаген». Така у окупантів сформувалася специфічна «морська сила», готова до агресивних діянь поза рамками військово-морського флоту або «прикордонної служби» РФ.
 

Ще на цю тему