Вірменія та Росія обговорили розміщення російських військ на кордоні з Азербайджаном

14:41 17.06.2021

Глави Міноборони Вірменії та Росії Вагаршак Арутюнян і Сергій Шойгу в четвер під час телефонної бесіди обговорили питання дислокації російських прикордонників на кордоні з Азербайджаном в Сюнікській і Гегаркунікській областях Вірменії.

Про це повідомляє пресслужба вірменського військового відомства, пише УНН.

«Глави оборонних відомств обговорили шляхи врегулювання ситуації на вірмено-азербайджанському кордоні. Арутюнян зазначив, що позиція вірменської сторони незмінна — представники ЗС Азербайджану повинні покинути суверенні території Вірменії без будь-яких попередніх умов. Арутюнян і Шойгу також обговорили питання дислокації російських прикордонників на кордоні з Азербайджаном у Сюнікській і Гегаркунікській області», — наголошується в релізі.

Крім того, співрозмовники обговорили миротворчу місію РФ в Нагірному Карабасі, вірмено-російське співробітництво в оборонній сфері та ряд питань, пов’язаних з регіональними проблемами.

Після закінчення бойових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту восени минулого року, коли під контроль Баку перейшли сім прилеглих до Нагірного Карабаху районів, Сюнікська і Гегаркунікська області Вірменії стали межувати з Азербайджаном. Ситуація там загострилася 12 травня. Тоді Міноборони Вірменії повідомило, що азербайджанські збройні сили в цілях «коригування кордону» намагалися провести «певні роботи» в одному з прикордонних районів Сюнікської області, пройшовши вглиб території Вірменії на 3,5 км. Як заявили у відомстві, після заходів, вжитих вірменськими підрозділами, азербайджанські військові припинили ці роботи.

Проте обидві сторони як і раніше періодично повідомляють про нові інциденти. Так, 27 травня Азербайджан заявив про взяття в полон шести військовослужбовців Вірменії при спробі перейти кордон для вчинення диверсії. Вірменська сторона підтвердила факт полону військовослужбовців, але підкреслила, що військові займалися в цей момент інженерними роботами в прикордонній зоні Гегаркунікської області Вірменії.

Ще на цю тему